2019. április 10. 09:49

A következő két évben évi 4,5 milliárd forintot ad erre a célra a kormány - jelent meg a határozat a legfrissebb Magyar Közlönyben.

A kormány egyetért a Magyar Labdarúgó Szövetség Budapesti Pályafejlesztési Programjának bővítésével, így a 2017-2021. években összesen 14 milliárd forint összegű támogatással segíti a program megvlaósulását - áll a keddi Magyar Közlönyben megjelent határozatban. Ennek megfelelően 2020-ban és 2021-ben is évi 4,5 milliárd forintot kell Varga Mihály pénzügyminiszternek beépíteni a költségvetésbe Kásler Miklós, emberi erőforrások miniszer bevonásával. Kásler szerepe azért lényeges, mert az összeget majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet javára kell biztosítani.

Mivel a 2017-től kezdődő programban összesen most 9 milliárd forintról határozott a kormány, eddig 5 milliárd forintot költöttek el erre a programra összesen.

Fotó: MTI Fotó: MTI

A Budapesti Pályaépítési Programról még egyébként 2016 nyarán határozott a Magyar Labdarúgó Szövetség. Az akkori elképzelések szerint 7,94 milliárd forint értékben épült volna 30 nagyméretű pálya és a meglévő százat is korszerűsítétték volna. Azt azonban nem garantálta az MLSZ, hogy a leendő nyerteseknek a teljes keretet kifizetik, arra pedig nem is találtunk információt, hogy végül mekkora összeg került kifizetésre eddig.

2017 októberében ki is írták a négy évre szóló közbeszerzési eljárást, melyet 4 részre bontott az MLSZ:

  • 1,6 milliárd forintot szánna élőfüves nemzetközi labdarúgópályákra,
  • 3,6 milliárdot műfüves nemzetközi pályákra,
  • 4 blokkos öltözőépületeket 1,6 milliárdból húzna fel,
  • 1,2 milliárdból pedig 6 blokkos öltözőket építtetne.

Ezt megelőzően áprilisban jelentették be, hogy 1,1 milliárd forintból 8 pálya készül, Budapesten a X., a XV., a XVII., a XVIII. és a XX. kerületben. A pályákhoz ezekben az esetben is terveztek öltözőket, de azokra nem érkeztek ajánlatok.