2017. augusztus 7. 09:26

Ez a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint elsősorban a magasabban teljesülő adóbevételeknek köszönhető.

A kormány sikeres gazdaságpolitikája az államháztartási adatokban is tükröződik, így július hónapban 94,4 milliárd forintos többletet láthatunk, ami elsősorban a magasabban teljesülő adóbevételeknek köszönhető, áll a Nemzetgatzdasági Minisztérium hétfői közleményében. A szöveg szerint a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (fotó: Bánkuti András)

Az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi halmozott hiánya 816,8 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a központi költségvetés 843,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 81,8 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 108,7 milliárd forintos többletet értek el. A 2016. év első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 464,8 milliárd forintos hiányt mutatott, míg tavaly júliusban 62,7 milliárd forintos deficit keletkezett.

A két év július végi egyenlegének eltérő alakulásában számos tényező játszott szerepet. A bevételek közül az előző évhez viszonyítva érdemben növekedtek az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, valamint a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok. Ezen túlmenően a termőföld-értékesítésből származó bevételek jelennek meg a mostani adatokban.

A kiadási oldalon az uniós projektekhez kapcsolódó kifizetések elérték a 1090 milliárd forintot, míg tavaly ilyenkor 601,7 milliárd forint jutott a kedvezményezettekhez. Az uniós támogatások hazai kifizetésénél és elszámolásánál Magyarország olyan szabályrendszert állított fel, amely leginkább kedvező a forrásfelhasználásra jogosult vállalkozások és szervezetek számára. Ezért a projektek megvalósításának mielőbbi megkezdése és sikeres befejezése érdekében a kifizetéseket a hazai költségvetés megelőlegezi, ami nemzetgazdasági szempontból is számos előnnyel jár. Hasonló reálgazdasági hatásokat eredményez a kormány otthonteremtési programja, ahol a lakásépítési támogatások már 37,9%-os növekedést mutatnak az előző év azonos időszakához képest.

A fentiek tükrében kijelenthetjük, hogy az államháztartás helyzete stabil, az uniós módszertan szerinti 2,4%-os hiánycél továbbra is biztonsággal teljesíthető - áll az NGM közleményében.

mfor.hu