<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A balatoni régió augusztusra tudott annyit szépíteni, hogy a turisták pontosan annyi vendégéjszakát töltsenek a tó környezetében, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Bár az év elején még úgy tűnt, hogy a balatoni turizmus a vendégéjszakák számát tekintve vaskos mínuszt hoz össze, nyáron sikerül annyit szépíteni, hogy augusztus végére nullára hozza magát, vagyis az első nyolc hónapban ugyanannyi éjszakát könyvelhessenek el a szállásadók, mint 2014 hasonló időszakában. Ez egyébként kicsivel több mint 4 milliót jelent, amelyből 2,6 millió a belföldi és 1,3 a külföldi.

A stagnálás egyébként a magyar vendégeknek volt köszönhető, ugyanis a belföldi forgalom 1,9 százalékkal nőtt, amely képes volt ellensúlyozni a külföldiek 3,4 százalékos visszaesését. Hogy ez a bevételben mit jelent, azt csak sejteni lehet.

Augusztusban a külföldiek 0,9, a belföldiek 1,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a tónál, az összesített növekedés pedig 1,2 lett.

A címben szereplő „egyelőre” szó arra utal, hogy az idei év tapasztalata szerint a Balaton szezonban aránylag jól, azon kívül viszont csapnivalóan teljesített. Ha úgy tetszik, a strandok még be tudják vonzani az embereket, de a kulturális programok nem annyira. A tó éves teljesítménye most azon múlik, hogy elég vonzó alternatívát tud-e nyújtani akkor, amikor fürdeni már nem lehet.

A Balaton teljesítménye ugyanakkor igen siralmas, ha azt nézzük, hogy a teljes turizmus ezen idő alatt 6,4 százalékos növekedést tudott elérni. Ez 18,5 millió vendégéjszakát jelent. A kereskedelmi szálláshelyek nem mellesleg folyó áron összesen 12 százalékkal több, 247 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A Balaton szempontjából szintén nem túl örömteli, hogy rajta kívül minden más régió növekedni tudott az első nyolc hónapban. Külön öröm, hogy az Alföldön 10 százalék feletti bővülést mért a statisztikai hivatal.

Szász Péter
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.