2017. augusztus 4. 16:31

Jó évük van a turizmusból élők.

Az idei balatoni forgalommal mindenki elégedett lehet, a strandi büféstől a szálláshely szolgáltatókig - mondta Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke pénteken az M1 aktuális csatornának. Idén településtől függően várhatóan 2-10 százalékkal emelkedik a vendégforgalom, az általános turistaforgalom pedig 5 százalékkal.

Elmondta: az elmúlt öt évben óriásit fejlődött a Balaton, megújultak a településközpontok és a szolgáltatói infrastruktúra is. A tó és környéke már nemcsak strandidőben szolgál komplex turisztikai élményként. A part menti településeknek gazdag a programkínálata, elég a Nagyon Balaton programsorozatra gondolni, vagy arra, hány művészeti fesztivál, kulturális rendezvény színesíti a kínálatot - fejtette ki.

Kitért arra is, hogy a nyári mellett egyelőre az őszi és a tavaszi szezonra fókuszálnak a Balatonnál, az előbbinél a gasztronómiát, az utóbbinál az aktív turizmust állították középpontba. A gasztronómiáról megjegyezte, hogy a tó északi és déli partja is történelmi borvidék, és ma már nagy hagyományuk van a halfesztiváloknak is.

Szóba került továbbá, hogy az elmúlt években jelentősen emelkedett a reálbér, többen rendelkeznek elkölthető jövedelemmel, többet fordítanak utazásra. A magyar családok fele ma már meg tud engedni magának egy egyhetes üdülést akár a Balatonon, akár külföldön, míg néhány évvel ezelőtt még csak 30 százalékuknak volt lehetőségük erre.

MTI