3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. kijelölt felszámolója megkezdte az értékpapírok kiadását - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. az MTI-vel szerdán.

A közlemény szerint a Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." PSFN által kijelölt felszámolója arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért a felszámoló megkezdte az értékpapírok kiadását.

A fellelhető ügyfélvagyon kiadása csak azokra a meghatározott értékpapírokra, befektetési termékekre terjedhet ki, amelyek fellelhetősége és tulajdonosi köre minden kétséget kizárhatóan beazonosítható, ezért szükséges és indokolt az ügyfelek egyenkénti, személyes azonosítása és ellenőrzése - olvasható a dokumentumban.

A közlemény alapján a vagyonelemek kiadásáról az érintettek telefonon kapnak értesítést időpont egyeztetés céljából. Az egyeztetett időpontban a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." 1118 Budapest, Ménesi út 22. címén fogadják az ügyfeleket személyes beazonosításra.

Az érintett ügyfeleknek a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat, illetve az adóazonosító igazolványukat kell bemutatniuk az azonosítás során.

A jogi személyiséggel rendelkező, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek képviselőinek magukkal kell hozniuk a cégkivonatot, az aláírási címpéldányt, meghatalmazott személy esetén a teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazást, illetve a képviseletet ellátó személynek a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is be kell mutatnia.

Emellett szükséges igazolni a Magyarországon vezetett értékpapírszámla meglétét, amely elengedhetetlen a transzferáláshoz.

Szükséges a kitöltött transzferálási formanyomtatvány is, amelyet az időpont egyeztetést követően küldenek meg az ügyfelek részére, és azt kitöltve, aláírva személyesen a megadott időpontban le kell adni.

A közlemény szerint a brókerház felszámolója azt kéri, hogy akinek a telefonszáma nincs leadva a Buda-Cashnél, az az [email protected] e-mail címre minél hamarabb küldje el a telefonos elérhetőségét a gyorsabb ügyintézés és a mielőbbi időpont egyeztetés érdekében.

Az érintett ügyfelek számáról, a kiadható értékpapírok, valamint a teljes ügyfélkövetelés összegéről a felszámoló nem közölt friss adatokat. Korábbi tájékoztatás szerint több ezren nyújtottak be hitelezői igényt a brókercég felszámolási eljárásában.

A Buda-Cashnek összesen körülbelül 16 ezer ügyfele volt és egy február 24-i leltár szerint mintegy 96 milliárd forinttal nem tud elszámolni. A hiányból mintegy 62 milliárd forint a tulajdonosokon keresztül a brókercéghez kötődő DRB bankcsoportot érinti.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) korábban azt közölte, hogy akkor tudja megkezdeni a jogosult ügyfelek kártalanítását, ha a felszámoló már nyilatkozni tud arról, hogy az egyes ügyfelek részére mit ad ki. A Beva kártalanításának alapja ugyanis a kiadott letétekkel csökkentett ügyfélkövetelés. Az alap becslése szerint  mintegy 13 ezer befektető lehet érintett a Beva kártalanításában.

A Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyét március 4-én visszavonta a jegybank és kezdeményezte annak felszámolását. A brókercég ügyében a rendőrség csalás és számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!