3p

Az OBA betartotta a törvényi határidőt a DRB bankcsoport azonosítható és egyértelmű jogosultsággal rendelkező betéteseinek kártalanításakor - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank Harangozó Tamás parlamenti képviselő írásban feltett kérdésére.

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte az MNB-től, hogy tart-e még "a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítása".

Az MNB továbbította a kérdést az Országos Betétbiztosítási Alaphoz, a választ Matolcsy György jegybankelnök ismertette.

E szerint a DRB Bankcsoport bedőlése miatt az OBA-nak 73 ezer 573 ügyfelet kell kártalanítania összesen 105,18 milliárd forint értékben.

Az OBA március 4-én kezdte meg a kártalanítást, amelyre a törvény szerint 20 munkanap áll rendelkezésre, vagyis március 31-ig kellett befejezni. A 20 . munkanap végén az OBA adatai szerint 72 ezer 701 fő részesült kártalanításban, összesen 101,75 milliárd forint összegben.

A fennmaradó 872 ügyfél esetében - vagyis a kártalanításra jogosult ügyfelek 1,2 százalékánál - 2015. március 31-én még folyamatban volt a kártalanítási eljárás. Ezen ügyfelek összesen 3,5 milliárd forint összegű kártalanításra jogosultak.

A május 13-i állapot szerint a DRB Bankcsoport 320 volt ügyfele számára van még folyamatban a kártalanítási eljárás, összesen 1,9 milliárd forint összegben.

Az OBA nem igényelte a kifizetési határidő hosszabbítását, mivel az adatállomány alapján az azonosítható és egyértelmű jogosultsággal rendelkező ügyfeleket a 20. munkanap, 2015. március 31. végére kifizette, ezzel betartotta a törvényben előírt kártalanítási kötelezettségét - közölte a jegybank.

"Természetesen maradtak olyan betétek, melyek sorsa az OBA-n kívülálló okból a mai napig tisztázásra vár" - írta közleményében az MNB. Ennek tipikus esetei többek között a tartós befektetési számlák, a zárolt betétek vagy az elhunytak betétei.

Ami a tartós befektetési számlákat illeti, az ilyen számlával rendelkező ügyfeleknek nyilatkozniuk kellett arról, hogy a tartós betétjüket kívánják-e más hitelintézetnél jogfolytonosan továbbvinni (ebben az esetben az ügyfélnek kell nyitnia jogfolytonos tartós betétszerződést és az OBA ez alapján transzferálja a tartós betét összegét), vagy megszakítanák, és kérik a tartós betét kifizetését.

A nyilvántartások szerint a DRB Bankcsoport 418 tartós befektetési számlát kezelt, 263 ügyfél részére, összesen 2,216 milliárd forint betétállománnyal . Ebből 2015 . május 19-i g 156 ügyfél részére 236 betétet fizetett ki az OBA, összesen 1 ,12 milliárd forint értékben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!