2014. július 27. 10:25

A Fitch Ratings megerősítette Oroszország "BBB" szintű államadós-besorolását - leminősítésre utaló - negatív kilátással. Legfrissebb jelentésében a hitelminősítő megjegyzi azt is, hogy Oroszország arany- és devizatartaléka az év végére jelentősen csökken.

A Fitch hangsúlyozza: a malajziai  repülőgép katasztrófája tovább szítja a feszültséget Moszkva és a nyugati világ között, ami az Oroszországgal szembeni újabb szankciók bevezetését eredményezheti. Az embargó szigorítása egyebek között azzal jár majd a hitelminősítő szerint, hogy tovább nő a tőkekiáramlás az országból, ami miatt csökken az ország arany- és devizatartaléka.

A hitelminősítő azt közölte, hogy július 11-én az orosz arany- és devizatartalék 477 milliárd dollárt tett ki. Ez mintegy 6 százalékkal alacsonyabb az év eleji 509,6 milliárd dollárnál.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a tartalékszint az év végére 450 milliárd dollárra, a jövő év végére 400 milliárd dollárra apad. Oroszország arany- és devizatartaléka tavaly novemberben kezdett csökkenni. Akkor 524,3 milliárd dollárt tett ki, a múlt hét végén 472,5 milliárd dollár volt, 51,8 milliárd dollárral apadt.

MTI