2017. január 27. 15:30

Magyarország szorosabb kapcsolatokat szeretne Oroszországgal és arra számít, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok kifejezetten javulnak Donald Trump elnöksége alatt - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek pénteken adott interjúban. A miniszter utalt arra, hogy Magyarország egyetért az új amerikai elnöknek a NATO terrorellenes stratégiáját érintő bírálatával.

A külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal azelőtt nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogat. Az interjúban Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy az Európai Unió által Oroszoroszág ellen elrendelt szankciók nem voltak hatékonyak,  és meg kell szüntetni azokat. 
 
"Magyarország álláspontja az, hogy a szankciók értelmetlenek "  - fogalmazott a  külügyminiszter, hozzátéve, hogy Magyarország a büntetőintézkedések bevezetése, azaz 2014 óta 6,5 milliárd dollárnyi exportlehetőségtől esett el.
 
"Örülnünk kellene, hogy hanyatlik az orosz gazdaság? Nem, mi sajnáljuk ezt" - hangoztatta Szijjártó Péter. 
 
Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel 
 
Az angol nyelven adott interjúban a miniszter úgy fogalmazott, hogy a szankciók ártottak az európai gazdaságnak is, és nem érték el a politikai céljukat, mivel  nem győzték meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a kelet-ukrajnai harcok lezárását célzó négyoldalú minszki megállapodást.
 
A külgazdasági és  külügyminiszter kijelentette, hogy "valóban magas szintű" tárgyalásokat szeretne az Oroszországgal való kapcsolatok új alapokra helyezése érdekében.
 
"Nem hiszem, hogy Oroszország fenyegetést jelentene Magyarország számára, Megértem és tiszteletben tartom, hogy lengyel és balti barátainknak ezzel kapcsolatban más az álláspontja. Oroszország egyetlen NATO-tagállamot sem támadna meg. Nem hiszem, hogy ez Oroszország érdekében állna" - fogalmazott a miniszter. 
 
Az orosz elnök fenruár 2-i látogatását illetően Szijjártó Péter  utalt arra, hogy Magyarország  a 2021 utáni földgáz-szállításokkal kapcsolatos együttműködés kiterjesztésének módozatait keresi.
 
Hozzátette, hogy Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni, de Oroszország  jóval megbízhatóbb volt, mint az európai partnerek, akik elmulasztották az orosz gáztól való függés csökkentéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.
 
A paksi erőmű  tervezett bővítésével kapcsolatban a külügyminiszter leszögezte: mihelyst az állami támogatás ügyében folyó brüsszeli vizsgálat nyomán megszületik az engedély, azonnal megkezdik az építkezést.
 
Az Egyesült Államokkal való viszonyt érintve Szijjártó Péter  hangsúlyozta, hogy  Budapest a Washingtonnal való kapcsolatok kifejezett javulását is várja.  Kijelentette: egyetért Donald Trump álláspontjával, amely szerint a NATO-nak nem sikerül hatékony védelmet biztosítani a terrorfenyegetettséggel szemben.
 
"Ha most fenyegetésekről beszélünk. fenyegetésnek tekintem az Iszlám Államot. Egy nem állami szintű tényező a legnagyobb veszélyt jelenti a civilizált világra nézve. Ezen a téren nézetem  szerint a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania".
 
Szijjártó Péter szerint  Donald Trump "nem fog beavatkozni a magyarországi belpolitikai  ügyekbe. "Az új elnök  egyértelművé  tette, hogy a demokráciaexport kikerült  az amerikai külpolitika homlokteréből. Ez a fajta nyomás meg fog szűnni"  - jelentette ki.
 
MTI 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.