2008. március 28. 14:59

A brit lakástulajdonosok millióinak kell egyre magasabb jelzálogköltségekkel, emelkedő törlesztőrészletekkel szembenézni a jelzálogpiaci válság következményeként - írja a Reuters. A nehézségek okai, hogy a nagy bankok emelték a hitelek kamatait és szigorították a lakáshitelek feltételeit.

A héten több nagy brit pénzintézet, köztük az HBOS is megemelte termékeinek kamatát, ezzel egy több hónapja tartó folyamat megy tovább. A kisebb társaságok is emelték a költségeket, emellett jelentősen szigorították a hitelhez jutás feltételeit. A bankok üzenete egyértelmű: próbálják visszaszorítani a hitelek számának emelkedését, arra törekszenek, hogy csak a legmegbízhatóbb ügyfelek kaphassanak hitelt.

"Az elmúlt években tapasztalt gyakorlat, mely szerint akár ingyen is kaphattak hitelt az ügyfelek, már a múlté. A következő két-három évben nem is várható, hogy ismét lazuljanak a hitelfelvétel feltételei" - nyilatkozta egy hiteleket összehasonlító weboldal vezetője.

"A bankok mostanra abban lettek érdekeltek, hogy a kihelyezett kölcsöneiket biztonságossá tegyén, nem pedig abban, hogy emeljék a hitelek összegét" - tette hozzá a szakember.

A változások legérzékenyebben azokat érintik, akik rövidtávú hiteleket vettek fel idén, ez mintegy 1,4 millió embert jelent. Egy másik szakember szerint azonban ennél jóval tágabb lehet a bajbajutók köre: szerinte mintegy kétszer ennyi embernek lehetnek enhézségei a hitelek fizetésével.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.