2008. március 28. 14:59

A brit lakástulajdonosok millióinak kell egyre magasabb jelzálogköltségekkel, emelkedő törlesztőrészletekkel szembenézni a jelzálogpiaci válság következményeként - írja a Reuters. A nehézségek okai, hogy a nagy bankok emelték a hitelek kamatait és szigorították a lakáshitelek feltételeit.

A héten több nagy brit pénzintézet, köztük az HBOS is megemelte termékeinek kamatát, ezzel egy több hónapja tartó folyamat megy tovább. A kisebb társaságok is emelték a költségeket, emellett jelentősen szigorították a hitelhez jutás feltételeit. A bankok üzenete egyértelmű: próbálják visszaszorítani a hitelek számának emelkedését, arra törekszenek, hogy csak a legmegbízhatóbb ügyfelek kaphassanak hitelt.

"Az elmúlt években tapasztalt gyakorlat, mely szerint akár ingyen is kaphattak hitelt az ügyfelek, már a múlté. A következő két-három évben nem is várható, hogy ismét lazuljanak a hitelfelvétel feltételei" - nyilatkozta egy hiteleket összehasonlító weboldal vezetője.

"A bankok mostanra abban lettek érdekeltek, hogy a kihelyezett kölcsöneiket biztonságossá tegyén, nem pedig abban, hogy emeljék a hitelek összegét" - tette hozzá a szakember.

A változások legérzékenyebben azokat érintik, akik rövidtávú hiteleket vettek fel idén, ez mintegy 1,4 millió embert jelent. Egy másik szakember szerint azonban ennél jóval tágabb lehet a bajbajutók köre: szerinte mintegy kétszer ennyi embernek lehetnek enhézségei a hitelek fizetésével.

Menedzsment Fórum