<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tavaly június óta összesen 15 813 francia állampolgár vallotta be az adóhatóságnak, hogy külföldön vezet bankszámlát, és mint kiderült, 80 százalékuk Svájcba mentette vagyonát - jelentette be szerdán Bernard Cazeneuve francia költségvetési miniszter.

A francia nemzetgyűlés költségvetési bizottsága előtt tartott tájékoztatásból kiderült, hogy az adóhatóság az ügyben 2621 dossziét zárt le, és a felfedett külföldi számlákhoz kapcsolódóan eddig 230 millió euró (több mint 72 milliárd forint) bevételre tett szert.

Cazeneuve elmondta, hogy ezeknek a számláknak a 10 százalékán kevesebb mint 10 ezer eurónyi (mintegy 3,1 millió forintnyi) összegeket tartottak, de a nagy részükön ennél jóval több pénz halmozódott fel. Megjegyezte: volt olyan adóelkerülő is, akinél a 100 millió eurót (31 milliárd forintot) is meghaladta a külföldi bankba mentett vagyon nagysága. Hozzátette: a mostani még csak egy ideiglenes mérleg, mivel hetente átlagosan újabb 150 adózó jelentkezik önként a hatóságoknál. Svájc után a második legtöbb, mostanáig titokban tartott bankszámla Luxembourgban van.

Cazeneuve az elődje, Jérome Cahuzac körül kirobbant botrány nyomán jelentette be az adóelkerülés elleni harc fokozását. Cahuzac eltitkolt külföldi bankszámlái miatt tavaly márciusban kényszerült lemondásra. Cazeneuve egy tavaly júniusban megjelent hivatalos körlevélben "könnyített büntetést" ígért azoknak, akik önként tájékoztatják a hatóságokat a külföldi bankokban tárolt, be nem vallott vagyonukról.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.