2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós támogatások nemzeti része rendelkezésre áll, így az 1.002,7 milliárd forintnyi forrásra pályázni lehet - mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap a parlament költségvetési bizottságának ülésén, ahol beterjesztette a jövő évi költségvetési törvényhez fűzött módosításokat. A javaslatról Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke úgy vélte, nagyobb összhangot mutatnak a világgazdasági változásokkal, mint a korábbi tervezetek.

Kovács Árpád közölte: a módosított makropályával rendelkező költségvetési javaslatnak azonban számos, elsősorban bevételi oldalon jelentkező kockázata van. Az ÁSZ előrejelzése szerint az egyik legnagyobb veszélyt a foglalkoztatottak számának jelentős, a Pénzügyminisztérium által prognosztizáltnál jóval nagyobb, 2-2,5 százalékos csökkenése jelentheti - mondta az ÁSZ elnöke. Hozzátette: rendkívül bizonytalannak mutatkozik a külkereskedelmi forgalom jövő évi alakulása is, különösen a 3,9 százalékos export növekedési várakozás.

A módosítással kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter elmondta, a költségvetésben 774,6 milliárd, míg azon kívül 228,1 milliárd forint uniós támogatás jelenik meg, ehhez a költségvetési forrás 183,1 milliárd forint. A költségvetés tartalékait elegendőnek nevezte: az általános tartalék 56,5 milliárd, a céltartalék 69,8 milliárd, míg a stabilitási tartalék 78 milliárd forint. Ezek együtt 204,3 milliárd forintot tesznek ki, amelyet az egyes fejezetek (minisztériumok) tartalékai 80 milliárddal növelnek.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!