<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az alapkamat csökkenésével versenyképessé válhat a forinthitel, állítják a K&H elemzői.

Versenyképesek lehetnek a forinthitelek a devizahitelekkel a jegybanki alapkamat csökkenésével, a lakosság választását a kétféle termék között ugyanis nem az árfolyam-spekuláció, hanem a kamatok mértéke határozza meg - ismertette Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója szerdán, a bank forinthitel termékének bemutatásán.

Bár a nyugat-európai átlaggal összevetve lett volna tere a lakosság további eladósodásának, ez a folyamat megállt, a hitelek növekedésének ugyanis gátat szabott az ország kritikus mértékűre bővülő eladósodottsága. Nőtt a lakosság kockázatkerülése is, az árfolyam jelentős gyengülése miatt.

A K&H is igazodni kívánt a hitelfelvevők új igényeihez: október elsejétől igényelhető forint alapú hitelét a devizahitelekhez hasonlóan alacsony törlesztőrészletekkel, de árfolyamkockázat nélkül kínálja.

Barcza György emlékeztetett arra, hogy a piac várakozása szerint az MNB 6 százalékig csökkenti az alapkamatot 2010 végéig, de vannak elemzők, akik ennél nagyobb monetáris lazítást sem tartanak kizárhatónak. Ehhez alacsony költségvetési hiányra, stabil árfolyamra és megfelelő külső egyensúlyra van szükség. A 6 százalékos jegybanki alapkamattal a forinthitel forrásköltsége már versenyképes a devizahitelekével - tette hozzá. Megjegyezte: ehhez az is szükséges, hogy a következő kormány is folytassa a szigorú költségvetési politikát.

Orosz András, a bank marketing üzletág ügyvezető igazgatója is a hiteligénylők kockázatkerülésével indokolta az új termék kifejlesztésének szükségességét. A kiszámíthatóság, a törlesztőrészletek előre kalkulálhatóságának igényét csak a forint alapú hitelek tudják biztosítani. A devizahitelekkel versenyképes alacsony törlesztőrészletet a bank úgy biztosítja, hogy - számítva a folyamatosan csökkenő alapkamatra - lemond a kamatbevételek egy részéről az ügyfél javára.

Az új forint alapú hitel kamata a jegybanki alapkamat plusz 2,5 százalékpont. A kamatperiódus 6 hónap, a finanszírozási arány elérheti a 100 százalékot, a futamidő lakáscélnál 35 év, szabadfelhasználásnál 25 év, a maximális hitelösszeg 100 millió forint.

Orosz András hangsúlyozta, hogy az új termék minden szempontból megfelel a banki etikai kódexnek.

Az ügyvezető igazgató azt nem ismertette, hogy az idén mekkora hitelkihelyezésre számítanak az új termékből, de kifejtette: arra törekszenek, hogy a forintalapú termékből a bank piacvezető legyen.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.