TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az alapkamat csökkenésével versenyképessé válhat a forinthitel, állítják a K&H elemzői.

Versenyképesek lehetnek a forinthitelek a devizahitelekkel a jegybanki alapkamat csökkenésével, a lakosság választását a kétféle termék között ugyanis nem az árfolyam-spekuláció, hanem a kamatok mértéke határozza meg - ismertette Barcza György, a K&H Bank elemzési igazgatója szerdán, a bank forinthitel termékének bemutatásán.

Bár a nyugat-európai átlaggal összevetve lett volna tere a lakosság további eladósodásának, ez a folyamat megállt, a hitelek növekedésének ugyanis gátat szabott az ország kritikus mértékűre bővülő eladósodottsága. Nőtt a lakosság kockázatkerülése is, az árfolyam jelentős gyengülése miatt.

A K&H is igazodni kívánt a hitelfelvevők új igényeihez: október elsejétől igényelhető forint alapú hitelét a devizahitelekhez hasonlóan alacsony törlesztőrészletekkel, de árfolyamkockázat nélkül kínálja.

Barcza György emlékeztetett arra, hogy a piac várakozása szerint az MNB 6 százalékig csökkenti az alapkamatot 2010 végéig, de vannak elemzők, akik ennél nagyobb monetáris lazítást sem tartanak kizárhatónak. Ehhez alacsony költségvetési hiányra, stabil árfolyamra és megfelelő külső egyensúlyra van szükség. A 6 százalékos jegybanki alapkamattal a forinthitel forrásköltsége már versenyképes a devizahitelekével - tette hozzá. Megjegyezte: ehhez az is szükséges, hogy a következő kormány is folytassa a szigorú költségvetési politikát.

Orosz András, a bank marketing üzletág ügyvezető igazgatója is a hiteligénylők kockázatkerülésével indokolta az új termék kifejlesztésének szükségességét. A kiszámíthatóság, a törlesztőrészletek előre kalkulálhatóságának igényét csak a forint alapú hitelek tudják biztosítani. A devizahitelekkel versenyképes alacsony törlesztőrészletet a bank úgy biztosítja, hogy - számítva a folyamatosan csökkenő alapkamatra - lemond a kamatbevételek egy részéről az ügyfél javára.

Az új forint alapú hitel kamata a jegybanki alapkamat plusz 2,5 százalékpont. A kamatperiódus 6 hónap, a finanszírozási arány elérheti a 100 százalékot, a futamidő lakáscélnál 35 év, szabadfelhasználásnál 25 év, a maximális hitelösszeg 100 millió forint.

Orosz András hangsúlyozta, hogy az új termék minden szempontból megfelel a banki etikai kódexnek.

Az ügyvezető igazgató azt nem ismertette, hogy az idén mekkora hitelkihelyezésre számítanak az új termékből, de kifejtette: arra törekszenek, hogy a forintalapú termékből a bank piacvezető legyen.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.