<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Kevésnek találja a koalíciós megállapodás kiegészítésében az adórendszerrel kapcsolatban bejelentett intézkedéseket Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

A szakember, aki a versenyképességi kerekasztalnak is tagja, az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: 2008. január 1-jétől toldozgatás-foldozgatás jellegű változtatások lesznek, hangulatjavító intézkedések, s nem látszik, hogy ezeket hogyan akarják rendszerbe foglalni. Az egyszerűsítések, az szja kedvezmények csökkentése, a kis adók összevonása hangzatos szabályok, de magához a rendszerhez nem nagyon nyúlnak - mondta. Megjegyezte, hogy a koalíciós megállapodásban nem látja nyomát a 2009-től tervezett változtatásoknak.

Jön az osztogatás?

Kevésbé lennék szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tényleg lesz egy átfogó jogszabály-változtatás, ami a közérzetjavító intézkedéseken túl eredményeket is hozhat, ha a 2008 tavaszán elfogadott intézkedéseket még 2008 tavaszán hatályba is léptetnék - reagált arra, hogy a koalíciós pártok a versenyképesség javítására irányuló további lépésekről a konvergenciaprogram teljesülése által meghatározott mozgástér figyelembevételével, 2008 elején állapodnak meg, s az intézkedéseket 2009-től vezetnék be.

"Az eddigi tapasztalatok alapján egy épeszű kormány nem az adórendszer átdolgozásával - aminek nyertesei és vesztesei is vannak - foglalkozik a választások közeledtével, hanem mindenkinek adni próbál. Ha 2009-es bevezetéssel fogadják el az adóreformot, annak hatását 2010-ben látják, amikor országgyűlési választások lesznek" - mondta Zara László, hozzátéve: lehet ilyen terveket készíteni, de nem fogják megvalósítani, és nem azért, mert nincsenek megfelelő szakértők, hanem azért mert politikai érdekek mentén születik döntés.

Kérdéses a körbetartozás megállítása

A 2008-tól tervezett változtatások közül a fordított adózás (ez esetben nem a szolgáltatást nyújtó, hanem az igénybe vevő fizeti az áfát) bevezetésének az adótanácsadó szerint lehetnek előnyei, enyhítheti a körbetartozásokat. Körbetartozás esetén a szolgáltatást értékesítő befizette az áfát, a vevőtől azonban nem kapta meg az áfát is tartalmazó ellenértéket, ami likviditási gondot okoz neki. A fordított adózást Ausztriában is bevezették az építőiparban, de a tapasztalatokat még nem lehet levonni - mondta Zara László.

A láncügyletben közreműködő vállalkozások egyetemleges helytállási kötelezettségével kapcsolatban úgy vélekedett: ehhez tudni kellene, kik vannak a láncban, amihez szélesebb körű adatszolgáltatásra volna szükség, ez azonban ellentmond az egyszerűsítés követelményének.

MTI/Menedzsment Fórum