4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A még mindig nehéz világgazdasági helyzet ellenére a világ hatvan vezető gazdaságában a globalizációs folyamat továbbra is enyhén növekszik az Ernst & Young legújabb tanulmánya szerint; Magyarország továbbra is nyitott gazdaság, az Ernst & Young Globalizációs Indexén megtartotta tavalyi 10. helyét, míg a közép-kelet-európai régióban az első helyre került.

A könyvvizsgáló, adó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltató társaság harmadik éve jelenteti meg a globalizációs folyamatokat vizsgáló, saját kutatásra alapozott jelentését, amely a cég által összeállított Globalizációs Indexen és ezer vállalatvezető véleményének 2011. végi megkérdezésén alapul.

A Globalizációs Index a 60 legnagyobb gazdaság GDP arányos globalizációs folyamatát vizsgálta, míg a felmérés a cégvezetők globalizációval kapcsolatos véleményét szerette volna megismerni. Az eredményekből az látszik, hogy mennyire nyitottak, vagy zártak az egyes gazdaságok. A felmérés emellett előrejelzésként is szolgál a következő négy évben várható globális és regionális GDP-növekedésről.

A közlemény szerint Magyarország Csehországot és Szlovákiát is megelőzve első lett Közép-Kelet-Európában, és a tavaly elért teljes pontszámát hat századdal növelve megtartotta 10. helyét a nemzetközi összehasonlításban, míg a kereskedelmi mutatók szempontjából a világ negyedik legnyitottabb gazdasága. A GDP-arányos teljes kereskedelmi mutatószáma 185 százalékra, az index 99 százalékos átlagának közel duplájára bővült. Magas eredményt kapott az ország a kutatás-fejlesztési transzfertevékenységekre is, amelyek a GDP 0,93 százalékát tették ki, ez a 0,36 százalékos átlag közel háromszorosa.

Magyarország Globalizációs Indexen elért magas eredménye azt mutatja, hogy az ország továbbra is az egyik legnyitottabb gazdaság - fejtette ki a közleményben Havas István, az Ernst & Young magyarországi vezérigazgatója. Ezt az adottságot az ország gazdasági stratégiájának megalkotásakor figyelembe kell venni még akkor is, ha egyes politikai döntések hatására ezek a mutatók csökkenhetnek - hangsúlyozta. A megkérdezett vállalatvezetők többsége által jósolt recesszió különösen érzékenyen érintené Magyarországot, figyelembe véve az ország törékeny gazdasági helyzetét - idézi a közlemény a vezérigazgatót.

Az Ernst & Young előrejelzése szerint a globális GDP csupán 3,4 százalékkal növekszik 2012-ben, ennek ellenére a globalizációs növekedés töretlenül folytatódik egészen 2015-ig. A fejlett országok lassú gazdasági növekedését továbbra is a feltörekvő BRIC országok, vagyis Brazília, Oroszország, India és Kína teljesítménye húzza fel.

Az Ernst & Young arra számít, hogy a fejlődő országok együttes GDP-je 2012-ben 5,3 százalékkal bővül majd, amivel ismét túlszárnyalják a fejlett országokat. Európában még akkor is minimális GDP növekedést jósol az index, ha sikerül megoldani az adósságválságot, míg az Egyesült Államokban csupán 2,5 százalék körüli bővülést jelez.

Az Ernst & Young előrejelzésénél is borúsabban látták a közeljövőt a felmérésben megkérdezett cégvezetők. Annak ellenére, hogy a válaszadók továbbra is optimisták a fejlődő piacok középtávú lehetőségeivel kapcsolatban, több mint felük úgy vélte, hogy a globális gazdaság ismét recesszióba fordul az idei év végére, amely várhatóan magával hozza a protekcionista politikát és intézkedéseket. Ez a hozzáállás, valamint az euróövezet adósságválsága, illetve a globális gazdaság lelassulása egy újabb hitelválság lehetőségét vetíti előre, mivel a bankok a bankközi piacokba vetett bizalom gyengülésének hatására csökkenthetik hitelezésüket - derül ki a közleményből.

Az Ernst & Young úgy véli, hogy hosszú távon azok a cégek maradnak fenn, amelyek képesek elsajátítani egy újfajta gondolkodást, a vállalatoknak rugalmas üzleti modelleket kell kialakítaniuk.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!