2p

A Generali-Providencia Biztosítónak a díjhirdetésében közzétett díjtarifát kell alkalmaznia meglévő flottás ügyfeleinél, attól eltérő számítási módszert tartalmazó díjértesítőt nem küldhet nekik - tette közzé csütörtökön a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amely 2 millió forintos bírsággal sújtotta a biztosítót jogsértés miatt.

A PSZÁF határozatában arra kötelezte a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-t, hogy ismételten értesítse meglévő flottás ügyfeleit a következő biztosítási időszakra várható díjakról - immár az október 30-án közzétett díjtarifa szerint megállapítva -, s e díjakról honlapján is a meghirdetett díjtarifa szerint adjon tájékoztatást. A PSZÁF egyúttal 2 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A felügyeleti intézkedés oka az, hogy a biztosító egyes, meglévő flottás ügyfeleinek kiküldött éves díjértesítőiben olyan díjakat közölt, amelyeket nem a nyilvánosan meghirdetett díjtarifájában rögzített, hanem másfajta - a díjtarifában nem szereplő - módszerrel számíthatók ki.

A biztosító arra hivatkozott, hogy meghirdetett díjtarifájában tévesen tüntette fel a vonatkozó képletet, célja a díjértesítőkben közölt díjaknak megfelelő díjhirdetés volt.

A PSZÁF határozatában kifejtette: a közzétett díjtarifával ellentétes díjértesítés jogsértő volt, s ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy a társaság szándéka milyen díjtarifa meghirdetésére irányult. A biztosító október 30-án nyilvánosan meghirdetett díjtarifája ebben a vonatkozásban a jogszabályi előírásoknak megfelel: a díjtarifa meglévő flottaszerződések díjának kiszámítására vonatkozó része egyértelmű, a díjszámítás módja kétséget kizáróan azonosítható, és a biztosító ügyfelei által alkalmazható.

A felügyelet közleményében emlékeztet arra, hogy a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról szóló törvény egyértelműen rögzíti: a biztosító meghirdetett díjtarifáját utólag nem változtathatja meg, az érintett szerződések biztosítási díját annak alapján köteles kialakítani, s a díjhirdetéssel érintett biztosítási időszakban nincs lehetősége megváltoztatni.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!