2017. szeptember 14. 12:55

Közleményben reagált a legfőbb ügyészség Jávor Benedek, EP-képviselő közösségi médiában megjelent soraira.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Jávor Benedek egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki gondolatait a magyar kormány viselkedése kapcsán, amit a jövő héten esedékes, uniós ellenőrzésekkel szemben tanúsított. Írása szerint példátlan szabotázs, amit elkövettek. A megjelentekre csütörtökön délután reagált a legfőbb ügyészség.

"Jávor Benedek állítása szerint a látogatás kapcsán – amely különböző EU támogatások felhasználásával kapcsolatos kérdéseket érintene – „Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő…. a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból.” Jávor Benedek állítása a legfőbb ügyész és a Legfőbb Ügyészség tekintetében teljesen alaptalan és téves.

Az EU Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága által küldött tájékoztatás 2017. szeptember 8-án, pénteken 18 órakor érkezett a Legfőbb Ügyészségre, amelyben a látogatás lehetséges időpontjainak előkészítéséről volt szó. Ezt követően a Legfőbb Ügyészség felvette a kapcsolatot a Bizottság titkárságával.

Az egyeztetések nyomán Dr. Polt Péter legfőbb ügyész szeptember 18-án a hivatalában fogadja EU Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottság delegációját. A megbeszélés egyebek mellett az EU támogatásokkal kapcsolatos ügyészi tevékenységet fogja érinteni.

A közleményben hozzáteszik: a Legfőbb Ügyészség elkötelezett az EU támogatásokkal összefüggően érkezett ajánlások és jelzések kivizsgálása érdekében.

mfor.hu