TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. április 7. 10:55

Ion Tiriac volt román teniszcsillag - jelenleg Románia leggazdagabb üzletembere - egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát - írta csütörtökön a Rise Project oknyomozó hírportál.

Az információ azt követően vált ismertté, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatai szivárogtak ki. A romániai adatok feldolgozásában a Rise Project oknyomozó újságírócsoport vesz részt.

A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Tiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Tiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Tiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Tiriac "üzleti végrendelete", hiszen Tiriac valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd Tiriac halála után oszlik meg. Erről a román hatóságok is tudnak már 2005 óta - tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Tiriac maga is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar. Tiriac vagyonát tavaly 1,5 milliárd euróra becsülte a Capital című román gazdasági folyóirat.

Az üzletember teniszezőként egyéniben kétszer is bekerült a világ tíz legjobbja közé, de főként párosban, a másik román teniszfenomén, Ilie Nastase partnereként lett világhírű és világelső az 1960-as és 1970-es években.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.