<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyugdíjkötvénynek nevezett állami értékpapír kibocsátása lehetne az egyik megoldás arra, hogy megálljon az államadósság növekedése Lengyelországban - mondta szerdán a miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója.

Michal Boni elmondta: terveik szerint új típusú kötvényt bocsátana ki az állam a magánnyugdíjpénztárak számára, ám ezek a kötvények nem számítanának bele az állam tartozásaiba, ezt a megoldást egyelőre nem részletezte.

Michal Boni szerint pillanatnyilag ez tűnik a legvalószínűbb változatnak annak megoldására, hogy az államháztartási hiány megállapításánál miként vegyék figyelembe az állam hozzájárulását a magánnyugdíjalapokhoz. Boni elmondta: korábban azt is fontolgatták, hogy az állam 2-3 évig felfüggeszti az átutalást a magánnyugdíjpénztárak számára. A magánalapok a varsói értéktőzsde és kötvénypiac fontos szereplői, az általuk kezelt értékpapírok összege megközelíti a 200 milliárd zlotyt (68,89 milliárd dollár, 14,1 ezer milliárd forint).

Nemcsak Lengyelország és Magyarország küszködik a közfinanszírozás elszámolásának problémájával, rajtuk kívül még heten - egykori "keleti tömbbeli" tagországok és Svédország - kérik Brüsszeltől a szabályok módosítását oly módon, hogy az állam magán-nyugdíjpénztári befizetéseit vegyék figyelembe az államháztartási hiány megállapításánál.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.