2016. március 9. 13:01

Soha ekkora összegben nem nőtt a lakossági állampapír állománya.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Elképesztő összegben, 260 milliárd forint értékben nőtt februárban a lakossági állampapírok állománya. A soha nem látott bővülés eredményeként február végére a kialakult forintadósság 24 százalékát már a lakossági állampapírok tették ki.

Ráadásul az euró alapú PEMÁK-kal együtt, az állomány 4535 milliárdot tesz ki, ami a teljes (forint+deviza) államadósságnak a 18 százalékára rúg. Így a hazai bankok után immár a lakosság lett a legnagyobb finanszírozója az államnak, közölte az Államadósság Kezelő Központ.

A februári növekedés egyetlen szépséghibája, hogy ismét nem a hosszú papírokat, hanem a rövidebb éves, vagy éven belül lejárú állampapírokat vásárolta a lakosság. Az éven túli kötvények ugyanis csak kis részét teszik ki a 260 milliárdos bővülésnek. A prémium kötvényekből 26,7, a bónuszból  0,6, míg a babából 0,7 milliárd talál gazdásra, vagyis a kötvények összesen 28 milliárd értékben fogytak, miközben az kamatozó kincstárjegyekből 173,3, a félévesekből pedig 53,1 milliárdot adott el az adósságkezelő.

A megugró kincstárjegy-értékesítés mögött az állhat, hogy az ÁKK 25 bázisponttal csökkentette a papír hozamát, így még a változás előtt nagy értékben vásároltak belőle a befektetők.

mfor.hu