TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. augusztus 17. 05:01

Az amerikai Fed döntéshozói körében nőtt az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy makacsul tartja magát az alacsony infláció.

A Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) július 26-án befejeződött kétnapos kamatdöntő ülésének szerdán ismertetett jegyzőkönyve szerint az alacsony infláció miatt a bizottság tagjai közül néhányan azt javasolták, hogy hagyjanak fel a további kamatemeléssel, amíg nem válik egyértelművé a fogyasztói árak mozgásának az iránya.

A kamatdöntés után kiadott rövid közleményben az szerepelt, hogy a gazdaság mérsékelt ütemben nő, és a munkahelyek száma érezhetően emelkedik. Az infláció azonban továbbra is - immár öt éve - a 2 százalékos cél alatt van.

A szerdán ismertetett jegyzőkönyv szerint többen úgy vélték, hogy az eddig vártnál hosszabb ideig maradhat az infláció a célként kitűzött két százalék alatt. A döntéshozók úgy határoztak ezért, hogy "szorosan nyomon követik" az áralakulást.

Júniusban 1,5 százalék volt az infláció az Egyesült Államokban, míg négy hónappal korábban, februárban 1,8 százalék.

A júliusi kamatdöntés után kiadott közlemény szerint a Fed "viszonylag gyorsan" megkezdi mérlegfőösszegének csökkentését, de nem bocsátkozott részletekbe.

A szerdán ismertetett jegyzőkönyv szerint többen még a megelőző, júniusi kamatdöntő ülésen ismertetni akarták a kötvényállomány leépítésének megkezdésével kapcsolatos időpontot. A jegyzőkönyv szerint most abban állapodtak meg, hogy erről döntést a következő, szeptember 20-án záródó kétnapos ülésen hozhatnak.

A Fed mérlegfőösszege a pénzügyi válság idején végrehajtott kötvényvásárlások miatt 3 ezer milliárd dollárral 4,5 ezer milliárd dollárra duzzadt. A júliusi kamatdöntő ülésről készült jegyzőkönyv megjelentése előtt elemzők szeptemberre várták a kötvényállomány leépítésének megkezdését, amikor a bank elkezdi folytatni a lassú monetáris szigorítást.

A július 26-án záródott kamatdöntő ülésen egyhangúlag a kamat szinten tartásáról döntöttek. A Fed legutóbb júniusban drágította a hitelt, 25 bázisponttal az 1,0-1,25 százalékos sávba emelte az irányadó kamatot.

A bank gazdaságösztönző céllal közel tíz évig folytatott zérókamat-politika után 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.