TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

 

Egyhangú döntést hoztak a monetáris tanács tagjai a szeptemberi kamatdöntő ülésen, amikor az egynapos betéti kamat 10 bázispontos csökkentéséről (mínusz 0,15 százalékra), továbbá az alapkamat, valamint az egynapos és egyhetes hitelkamat változatlan szinten tartásáról határoztak - derült ki a az ülésről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán megjelent rövidített jegyzőkönyvből.

Több tanácstag hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban a monetáris kondíciók összességében szigorúbb irányba mozdultak el. Ezek következtében az inflációs cél fenntartható elérésének időpontja a szeptemberi inflációs jelentés előrejelzése alapján egy negyedévvel későbbre került.

A monetáris tanács értékelése szerint a külső környezet továbbra is lefelé mutató inflációs kockázatot hordoz. Az inflációs cél fenntartható eléréséhez a tanács szükségesnek látja mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását.

A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy a monetáris tanács a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományának 75 milliárd forintban való korlátozásáról egyöntetű döntést hozott. A swapeszközök állományát az elkövetkező időszakban növelik, amelynek célja az MNB honlapjára kikerült dokumentum szerint, hogy a lazító hatás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán minél hamarabb érvényesüljön.

Azt is megállapították a tanácstagok, hogy a három hónapos betéti korlátozás betöltötte szerepét és
az állomány év végi 75 milliárd forintos mennyiségi korlátja - ahogy azt már a kamatdöntésről szóló közleményben is jelezték - nem csökken tovább.

A monetáris tanács elköteleződésével a laza monetáris kondíciók fenntartása mellett, valamint a
szeptemberi előrejelzéssel egyaránt összhangban áll a monetáris kondíciók lazítása - áll a jegyzőkönyvben. Több tanácstag kiemelte, hogy a monetáris lazításról való döntést alátámasztja a jegybank korábbi kommunikációja is.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy egymással összehangolt intézkedések formájában a legcélszerűbb végrehajtani a lazítást. Fontos cél ugyanis szerintük, hogy az egynapos betéti kamatláb csökkentésével megvalósuló monetáris lazítás a hozamgörbe minél hosszabb szakaszán érvényesüljön.

A tanácstagok hangsúlyozták, hogy a monetáris testület figyelemmel követi az inflációt övező kockázatokat, valamint a monetáris kondíciók alakulását és kész további nemhagyományos, célzott eszközökön keresztül lazítani azokat. A tanács megítélése szerint a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás dinamikus növekedésével fokozatosan megszűnnek.

A foglalkoztatás bővülése, a feszes munkaerőpiac, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a bérek általános, dinamikus növekedését okozták - olvasható a jegyzőkönyvben. A dokumentumban arra is kitérnek, hogy mindennek költségnövelő hatását ellensúlyozza az év eleji munkáltatóijárulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése. A monetáris tanács várakozásával összhangban a bérek oldaláról érdemi inflációs hatás egyelőre nem azonosítható.

2017 második negyedévében folytatódott a magyar gazdaság növekedése - állapítják meg a jegyzőkönyvben, amelyben arra is kitérnek, hogy júliusban az ipari termelés a nyári gyárleállások miatt stagnált. Az év végéhez közeledve az ipari termelés korrekciója és fokozatos felfutása várható - közölték.

A monetáris tanács tagjai az elemzőkhöz hasonlóan úgy látják, hogy a gazdasági növekedésben továbbra is markáns szerepe lesz a belső kereslet általános erősödésének. Idén 3,6 százalékos, a következő években stabilan 3-4 százalék közötti éves növekedésre számítanak.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.