2007. augusztus 15. 07:01

A pénzromlás az átlagosnál kedvezőtlenebbül érinti a nyugdíjasokat. Az ő fogyasztói kosarukra számolt infláció az év végére a 10 százalékot is meghaladhatja - írja a Napi Gazdaság.

Miközben idén júliusban a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal, 8,4 százalékra szelídült, a nyugdíjasok fogyasztói kosarából számolt év/év infláció hasonló mértékben emelkedett, 11,4 százalékra, így a kétféle mutató közötti rés újra nőtt.

A nyugdíjasokra idén az első hét hónapban átlagosan 11,6 százalékos árszínvonal-emelkedés jutott, míg az "átlagos" fogyasztóra 8,5 százalék körüli. A KSH azért számol speciális kosarat a nyugdíjasokra, mert az időskorúak fogyasztásában az átlagosnál nagyobb súllyal vannak jelen az élelmiszerek, a gyógyszerek és a lakhatással kapcsolatos kiadások, márpedig ezek körében idén számottevő áremelkedés volt a többi csoporthoz képest, áll a Napi Gazdaságban.

Amennyiben megmarad a mostani, három százalékpont körüli ütemkülönbség a kétféle index között, akkor 2007 egészében tíz százalékot kissé meghaladó nyugdíjas-inflációval lehet számolni. Korábbi bejelentés szerint az ősszel kétszázalékos kiegészítő nyugdíjemelést folyósítanak az érintetteknek, írja a Napi Gazdaság.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.