2007. augusztus 15. 07:01

A pénzromlás az átlagosnál kedvezőtlenebbül érinti a nyugdíjasokat. Az ő fogyasztói kosarukra számolt infláció az év végére a 10 százalékot is meghaladhatja - írja a Napi Gazdaság.

Miközben idén júliusban a fogyasztói árindex 0,2 százalékkal, 8,4 százalékra szelídült, a nyugdíjasok fogyasztói kosarából számolt év/év infláció hasonló mértékben emelkedett, 11,4 százalékra, így a kétféle mutató közötti rés újra nőtt.

A nyugdíjasokra idén az első hét hónapban átlagosan 11,6 százalékos árszínvonal-emelkedés jutott, míg az "átlagos" fogyasztóra 8,5 százalék körüli. A KSH azért számol speciális kosarat a nyugdíjasokra, mert az időskorúak fogyasztásában az átlagosnál nagyobb súllyal vannak jelen az élelmiszerek, a gyógyszerek és a lakhatással kapcsolatos kiadások, márpedig ezek körében idén számottevő áremelkedés volt a többi csoporthoz képest, áll a Napi Gazdaságban.

Amennyiben megmarad a mostani, három százalékpont körüli ütemkülönbség a kétféle index között, akkor 2007 egészében tíz százalékot kissé meghaladó nyugdíjas-inflációval lehet számolni. Korábbi bejelentés szerint az ősszel kétszázalékos kiegészítő nyugdíjemelést folyósítanak az érintetteknek, írja a Napi Gazdaság.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.