2012. június 28. 12:34

A svájci jegybank (SNB) kész korlátlan mértékű devizapiaci intervencióra az 1,20 frankos euró-árfolyamgát megvédése érdekében - mondta csütörtökön Jean-Pierre Danthine, az SNB alelnöke.

A svájci gazdaság szempontjából "abszolút szükséges", hogy az euró árfolyama ne süllyedjen 1,20 frank alá - hangsúlyozta Danthine egy zürichi pénzügyi konferencián.

"Komoly válság esetén el vagyunk szánva más eszközöket is bevetni, beleértve a tőkemozgás korlátozását" - mondta, de hozzátette, hogy "pillanatnyilag nincs szükség ilyen eszközökre".

Jean-Pierre Danthine szerint az árfolyamgát létfontosságú a svájci gazdaság számára, amely a gazdasági válság kirobbanása óta "rögös úton jár" a frank felértékelődése miatt.

Korábban Thomas Jordan, az SNB elnöke is kijelentette, hogy nem engedik az euró árfolyamát 1,20 frank alá esni.

"A frank minden közgazdasági modell alapján túlértékelt, és további erősödése súlyos gondokat okozna az exportfüggő svájci gazdaságnak" - mondta egy sajtótájékoztatón.

A svájci jegybank tavaly szeptemberben, az adósságválság elmélyülésekor jelentette be, hogy 1,20 frankon megvédi az euró árfolyamát, azt követően, hogy óriási pénzek menekültek frankba, felhajtva a svájci valuta jegyzését.

Májusban az adósságválság elmélyülésével ismét nagy összegek zúdultak a mentsvár valutának számító frankba, és a jegybank mintegy 60 milliárd frankért volt kénytelen eurót vásárolni, hogy a minimális árfolyam fölött tartsa a közös európai valutát.

A svájci devizatartalékok így hatalmasra duzzadtak, amiért politikusok és szakértők bírálták is a jegybankot. Jordan szerint azonban a bank "képes viselni az ebből eredő kockázatokat". Ha az SNB nem tudná tartani az 1,20 frankos euróárfolyamot, akkor a meglévő tartalékokon óriási veszteséget szenvedne el.

A jegybankelnök nem óhajtott válaszolni arra a kérdésre, hogy honnan özönlik a pénz Svájcba, mert - mint mondta - a jegybank szempontjából ez közömbös.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.