<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Az év második felében Szerbiában is bevezetik a személyes csőd, más néven a magáncsőd intézményét, így lehetővé válik, hogy azok, akik nem tudják kifizetni hiteleiket, illetve közüzemi vagy más tartozásaikat, csődöt jelentsenek - jelentette be Zeljko Jovic, a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) illetékese a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS).

Az RTS szerdai híradójának beszámolója szerint, ha valaki magáncsődöt jelent, az NBS csődbiztost jelöl ki mellé, akinek az lesz a feladata, hogy segítse az adósságrendezési stratégia kidolgozását, és ezzel megóvja az adott személyt attól, hogy mindenét elveszítse.

A hivatalos adatok szerint a 7,2 milliós szerb lakosságnak fejenként átlagosan 900 eurós tartozása van. Mintegy 150 ezren komoly pénzügyi nehézségekkel küzdenek, a bankok pedig eddig mintegy 200 ezer személy bankszámláját zárolták.

A magáncsőd intézményének bevezetése a Kereszténydemokrata Néppárt felvetése alapján téma Magyarországon is.

Az Európai Unióban évente közel 200 ezren élnek a magáncsődeljárások adta lehetőségekkel.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.