2010. május 25. 03:26

Egy korrekt vagyonleltár elkészítésével, az állami beruházások felülvizsgálatával és a szükséges felelősségre vonással kezdené a munkát Fellegi Tamás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kijelölt vezetője a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjú szerint.

Fellegi Tamás úgy látja, a közvagyon egy részét elherdálták, a korrupcióval átitatott kormányzati politika, a magáncélok és egyéni üzleti érdeke mentén szerveződött. Úgy fogalmazott: "ezért azonnal felülvizsgáljuk az állami vagyongazdálkodás eddigi módját, elsősorban a privatizációs döntéseket, a magánszektor és az állam együttműködésében megvalósuló, úgynevezett PPP beruházásokat. A folyamatban lévő állami beruházásokat, pályázatokat, a már kiírt közbeszerzési tendereket is ellenőrizzük, ahol szükséges, a projektek megállítását vagy módosítását kezdeményezzük". Hogy később lesz-e felelősségre vonás, az a vizsgálatok eredményétől függ  - tette hozzá.

A lapnak Fellegi Tamás azt mondta: a jelenleg futó kiemelt és nagyprojektek esetében alapos vizsgálat után megnézik, valóban szükség van-e ezekre a beruházásokra az ország jelenlegi helyzetében. "Ha úgy találjuk, hogy a munkahelyteremtés, valamint a kis- és középvállalkozások szempontjából jobb helye van a pénznek, akkor megtesszük a szükséges lépéseket, természetesen betartva a jogállami kereteket, illetve az uniós szabályokat" - fogalmazatott a kijelölt miniszter.

Elmondta, hogy szándékukban áll az egyes operatív programok forrásainak átcsoportosítása. Véleménye szerint a pályázati szervezetek átvilágítására is szükség van.

Fellegi Tamás az interjúban úgy vélte, hogy az elmúlt évtizedek elhibázott privatizációs politikája következtében az állami vagyon egy részét eltékozolták, állami monopóliumokból magánmonopóliumok jöttek létre. Szerinte a vagyongazdálkodás területén hiányzik a következetes ellenőrzés, nincs például hiteles állami vagyonleltár, amit megmagyarázhatatlan mulasztásnak tart a leendő miniszter. "A lényeg tehát: privatizáció helyett vagyongazdálkodás" - mondta.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.