2p

Szikora János, az APEH elnöke a jogkövető polgároknak és cégeknek segítséget, míg a törvényszegőknek komoly retorziókat ígért a II. Nemzetközi Adókonferencián. Az elnök beszélt a hivatal fejlesztési terveiről, mely a mostani állapothoz képest már-már futurisztikus.

Az állami adóhatóság 2007-ben 8363,7 milliárd forint adó- és adójellegű bevétel beszedésében működött közre, ezenkívül 270 milliárd forintot szedett be a magánnyugdíjpénztárak számára - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

A bevételből 357 milliárd forint származik megállapításból, behajtásból pedig 250 milliárd forint, vagyis a bevétel zömét önkéntesen fizették be az adózók. Az APEH a különböző adózói magatartásokra különbözőképpen reagál, amit Szikora János így foglalt össze: aki eleget akar tenni adófizetési kötelezettségének azt segítik, azzal szemben azonban, aki tudatosan szegi meg a szabályokat, a törvény teljes szigorával lépnek fel.

Az adóhatóság az önadózás segítése érdekében folyamatosan korszerűsíti szolgáltatásait, fejleszti kockázatkezelési, kiválasztási rendszerét - hangsúlyozta Szikora János. Az elnök az adóhatóság terveit ismertetve elmondta: szeretnék egyszerűsíteni az adóigazolások kiadását, és bevezetni az adózók pozitív listáját, amit az APEH honlapján tesznek majd közzé. Javítani kívánják az ügyféltájékoztatást is, a személyes ügyfélfogadástól az elektronikus ügyintézés irányába elmozdulva.

Szikora János szerint az is elképzelhető, hogy 2012-ig - addig szól majd az APEH középtávú stratégiája - meghonosítják az adóhatóságnál az internetalapú hang- és videohívásokat. Ennél rövidebb távú terv, hogy a Contact Centeren keresztül azonosítással el lehet majd intézni egyes, személyes jelenlétet nem igénylő ügyeket. Az adóbevallási rendszer további egyszerűsítéséről sem mondott le az adóhatóság.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!