<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Szikora János, az APEH elnöke a jogkövető polgároknak és cégeknek segítséget, míg a törvényszegőknek komoly retorziókat ígért a II. Nemzetközi Adókonferencián. Az elnök beszélt a hivatal fejlesztési terveiről, mely a mostani állapothoz képest már-már futurisztikus.

Az állami adóhatóság 2007-ben 8363,7 milliárd forint adó- és adójellegű bevétel beszedésében működött közre, ezenkívül 270 milliárd forintot szedett be a magánnyugdíjpénztárak számára - mondta Szikora János, az APEH elnöke.

A bevételből 357 milliárd forint származik megállapításból, behajtásból pedig 250 milliárd forint, vagyis a bevétel zömét önkéntesen fizették be az adózók. Az APEH a különböző adózói magatartásokra különbözőképpen reagál, amit Szikora János így foglalt össze: aki eleget akar tenni adófizetési kötelezettségének azt segítik, azzal szemben azonban, aki tudatosan szegi meg a szabályokat, a törvény teljes szigorával lépnek fel.

Az adóhatóság az önadózás segítése érdekében folyamatosan korszerűsíti szolgáltatásait, fejleszti kockázatkezelési, kiválasztási rendszerét - hangsúlyozta Szikora János. Az elnök az adóhatóság terveit ismertetve elmondta: szeretnék egyszerűsíteni az adóigazolások kiadását, és bevezetni az adózók pozitív listáját, amit az APEH honlapján tesznek majd közzé. Javítani kívánják az ügyféltájékoztatást is, a személyes ügyfélfogadástól az elektronikus ügyintézés irányába elmozdulva.

Szikora János szerint az is elképzelhető, hogy 2012-ig - addig szól majd az APEH középtávú stratégiája - meghonosítják az adóhatóságnál az internetalapú hang- és videohívásokat. Ennél rövidebb távú terv, hogy a Contact Centeren keresztül azonosítással el lehet majd intézni egyes, személyes jelenlétet nem igénylő ügyeket. Az adóbevallási rendszer további egyszerűsítéséről sem mondott le az adóhatóság.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.