<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A globális pénzügyi válság tetőzése, 2009 eleje óta a legnagyobb mértékben csökkent augusztusban Németország exportja, jelezve, hogy a gazdaság vesztett lendületéből a harmadik negyedévben.

A szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön közzétett jelentése szerint a német export szezonálisan kiigazítva 5,2 százalékkal, 97,7 milliárd euróra esett júliushoz képest. Az import 2012 novembere óta a legnagyobb mértékben, 3,1 százalékkal, 78,2 milliárd euróra csökkent.

A Reuters által megkérdezett elemzők mind az exportban, mind az importban csak 1,2 százalékos visszaesést vártak.

A dízelbotrány nem tesz túl jót az új A4-nek - kattintásra galéri nyílik

Az első meglepett elemzői reakciók többsége többnyire találgatás volt, így vannak akik a kínai reláció visszaesését említették, megemlítve, hogy mind az export, mind az import számottevően csökkent. Mások, így a német gazdasági minisztérium értékelése szerint jelentős szerepe volt a "vakációeffektusnak" is.

Az adatok Magyarország számára is kulcsfontosságúak, hiszen hazánk gazdaságának bővülését az utóbbi időben elsősorban a dübörgő export adta. Ebben pedig kulcsszerepet játszott a Németországgal való külkereskedelmünk. A következő időszakra ráadásul plusz kockázati tényező lehet a jelentős autóipari kitettség melynél nehéz felmérni a Volkswagen botrány következményeit.

MTI/mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.