2011. február 3. 15:02

A várakozásokat meghaladó mértékben növelte nyereségét a tavalyi utolsó negyedévben a bankkártyás fizetési szolgáltatások globális piacát vezető Visa Inc.

Az amerikai társaság adózott eredménye 884 millió dollár volt az üzleti év decemberrel véget ért első negyedévében, 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A részvényenkénti profit 1,02 dollárról 1,23 dollárra nőtt. Elemzők kisebb, részvényenként 1,21 dolláros nyereségre számítottak.

A cég jutalékot szed a Visa kártyákkal végrehajtott minden egyes tranzakció után, a válság enyhülésével pedig ismét javul a vásárlókedv, és terjednek a bankkártyás fizetési megoldások. A bevétel így 14 százalékkal 2,2 milliárd dollárra emelkedett a társaság helyi idő szerint szerdán közölt jelentése szerint. A Visa kártyákkal lebonyolított tranzakciók összértéke 15 százalékkal 897 milliárd dollárra emelkedett.

A Visa Inc nem bocsát ki bankkártyát - hitel- vagy betéti kártyát - egyedül, partner nélkül, szolgáltatásait kizárólag bankokkal vagy más pénzügyi társaságokkal együttműködve nyújtja az ügyfeleknek, így például a hitelkártyához tartozó hitelt is a partner biztosítja, és nem a Visa Inc. A cég közreműködésével lebonyolított tranzakciók 70 százaléka egyébként nem is hitelkártyához kapcsolódik, hanem betéti kártyához vagy egyéb fizetési megoldáshoz.

MTI