TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Adományalapot hozott létre Ukrajna számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet hétfői tájékoztatása szerint az új alapban már 11 millió euró gyűlt össze. Az alaphoz eddig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország, Hollandia, Németország, Franciaország és Finnország járult hozzá befizetésekkel, Dánia, Japán és Norvégia pedig jelezte, hogy fontolóra vette anyagi hozzájárulását.

Az EBRD szerint az alap elsődleges célja a legsürgetőbb ukrán gazdasági problémák megoldásának és az ukrán gazdaság stabilizálásához elengedhetetlen reformok elkezdésének elősegítése, valamint az ukrajnai EBRD-programok tervezett kiterjesztésének előkészítése.

Az alap erőteljesen a beruházási klíma javítására, a korrupció elleni fellépésre, a bankszektor stabilizálására, az energiaellátási biztonság megteremtésére, a magánszektor versenyképességének javítására és a települési infrastruktúra fejlesztésére összpontosít - közölte hétfői tájékoztatásában az EBRD.

A bank hangsúlyozta, hogy mindezeken belül is elsődleges fontosságú a korrupció elleni harc, mivel a korrupció aláásta az ukrán gazdaság és a demokrácia fejlődését.

Az EBRD már tavasszal bejelentette, hogy ukrajnai finanszírozási programjainak kibővítését tervezi. A bank március végén közölte, hogy a korábban előirányzott 550-750 millió euró helyett évente egymilliárd euró körüli befektetéseket tudna végrehajtani az ukrán gazdaságban a következő néhány évben.

Hétfői közleményében az EBRD megerősítette, hogy már az idén egymilliárd euró körüli finanszírozást készül nyújtani Ukrajnának.

Az EBRD a legnagyobb egyedi befektető Ukrajnában, amelynek eddig összesen 9,5 milliárd euró finanszírozást folyósított.

A bank súlyos recessziót jósol az ukrán gazdaságban: jelenleg érvényes előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 9 százalékkal, jövőre további 3 százalékkal zuhan.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.