2014. november 3. 15:16

Adományalapot hozott létre Ukrajna számára az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

A közép- és kelet-európai gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott londoni pénzintézet hétfői tájékoztatása szerint az új alapban már 11 millió euró gyűlt össze. Az alaphoz eddig az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Svájc, Svédország, Hollandia, Németország, Franciaország és Finnország járult hozzá befizetésekkel, Dánia, Japán és Norvégia pedig jelezte, hogy fontolóra vette anyagi hozzájárulását.

Az EBRD szerint az alap elsődleges célja a legsürgetőbb ukrán gazdasági problémák megoldásának és az ukrán gazdaság stabilizálásához elengedhetetlen reformok elkezdésének elősegítése, valamint az ukrajnai EBRD-programok tervezett kiterjesztésének előkészítése.

Az alap erőteljesen a beruházási klíma javítására, a korrupció elleni fellépésre, a bankszektor stabilizálására, az energiaellátási biztonság megteremtésére, a magánszektor versenyképességének javítására és a települési infrastruktúra fejlesztésére összpontosít - közölte hétfői tájékoztatásában az EBRD.

A bank hangsúlyozta, hogy mindezeken belül is elsődleges fontosságú a korrupció elleni harc, mivel a korrupció aláásta az ukrán gazdaság és a demokrácia fejlődését.

Az EBRD már tavasszal bejelentette, hogy ukrajnai finanszírozási programjainak kibővítését tervezi. A bank március végén közölte, hogy a korábban előirányzott 550-750 millió euró helyett évente egymilliárd euró körüli befektetéseket tudna végrehajtani az ukrán gazdaságban a következő néhány évben.

Hétfői közleményében az EBRD megerősítette, hogy már az idén egymilliárd euró körüli finanszírozást készül nyújtani Ukrajnának.

Az EBRD a legnagyobb egyedi befektető Ukrajnában, amelynek eddig összesen 9,5 milliárd euró finanszírozást folyósított.

A bank súlyos recessziót jósol az ukrán gazdaságban: jelenleg érvényes előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 9 százalékkal, jövőre további 3 százalékkal zuhan.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.