<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Jövőre 23 fajta adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. Az elsőre soknak tűnő bavallás ellenére egyszerűsödni fog a magyar adózás rendszere. Ez részben az elektronikus adóbevallások általánossá válásának köszönhető, mondta el Veres János. Mfor.hu beszámoló.

Megérkezett a Mikulás-ajándék, közölte Veres János pénzügyminiszter. A kormány reformpolitikájának részeként ugyanis január 1-től, az elektronikus adóbevallások általánossá válásával egyszerűsödni fog az adózás rendszere, jelentette be a tárcavezető. A minisztérium és a szakmai szervezetek féléves együttműködése eredményeképpen érdemben csökkenni fognak az adóterhek, gördülékenyebbé válik az ellenőrzés, a feldolgozás és a bevallás. 

Bár sokan kételkedtek az elektronikus adóbevallás sikerében, az új rendszer mégis beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mutatott rá Veres János pénzügyminiszter. Korszerű, könnyen használható kitöltési útmutató áll majd az adófizetők rendelkezésére. A jövő évtől mintegy felére csökken a bevallások száma; 23 fajta adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. További kedvezmény az adózóknak, hogy 150 oldallal kevesebb lesz a kitöltési útmutató terjedelme, míg a kitöltendő bevallási sorok száma 1010-rel fog csökkeni. Ezenkívül számos ellenőrző program áll majd a rendelkezésünkre, amellyel kontrollálhatjuk a bevallások pontosságát.

Az adóbevallásokon kívül a törzsadatok bejelentése és módosítása is lehetővé válik elektronikus úton 2008-tól, de személyi jövedelemadónk 1 százalékáról is rendelkezhetünk ilyen módon. Bár számos előrelépés történt, még így is túl sok az adat a bevallások rendszerében, amelyek további csökkentése a kormányzat feladata, értékelte a változtatásokat Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Szikora János, az APEH elnöke úgy fogalmazott; a jelenlegi munka csupán a kezdete az elektronikus közigazgatásnak. Fontos lépés, hogy a jövőben az APEH javítani szeretne az általa nyújtott szolgáltatások minőségén.

Veres János hangsúlyozta továbbá, hogy a jelenlegi bővítés nem igényelt külön ráfordítást a kormányzat részéről, és jövőre már uniós forrásokra is számíthatnak, mintegy 5 millió forint értékben. Végül, de nem utolsósorban a pénzügyminiszter rávilágított, hogy jelentős fejlesztések történtek a felhasználóbarát programokat illetően is.

S.R.

Menedzsment Fórum