2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jövőre 23 fajta adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. Az elsőre soknak tűnő bavallás ellenére egyszerűsödni fog a magyar adózás rendszere. Ez részben az elektronikus adóbevallások általánossá válásának köszönhető, mondta el Veres János. Mfor.hu beszámoló.

Megérkezett a Mikulás-ajándék, közölte Veres János pénzügyminiszter. A kormány reformpolitikájának részeként ugyanis január 1-től, az elektronikus adóbevallások általánossá válásával egyszerűsödni fog az adózás rendszere, jelentette be a tárcavezető. A minisztérium és a szakmai szervezetek féléves együttműködése eredményeképpen érdemben csökkenni fognak az adóterhek, gördülékenyebbé válik az ellenőrzés, a feldolgozás és a bevallás. 

Bár sokan kételkedtek az elektronikus adóbevallás sikerében, az új rendszer mégis beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mutatott rá Veres János pénzügyminiszter. Korszerű, könnyen használható kitöltési útmutató áll majd az adófizetők rendelkezésére. A jövő évtől mintegy felére csökken a bevallások száma; 23 fajta adóbevallás és 10 féle adatszolgáltatási kötelezettség lesz. További kedvezmény az adózóknak, hogy 150 oldallal kevesebb lesz a kitöltési útmutató terjedelme, míg a kitöltendő bevallási sorok száma 1010-rel fog csökkeni. Ezenkívül számos ellenőrző program áll majd a rendelkezésünkre, amellyel kontrollálhatjuk a bevallások pontosságát.

Az adóbevallásokon kívül a törzsadatok bejelentése és módosítása is lehetővé válik elektronikus úton 2008-tól, de személyi jövedelemadónk 1 százalékáról is rendelkezhetünk ilyen módon. Bár számos előrelépés történt, még így is túl sok az adat a bevallások rendszerében, amelyek további csökkentése a kormányzat feladata, értékelte a változtatásokat Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Szikora János, az APEH elnöke úgy fogalmazott; a jelenlegi munka csupán a kezdete az elektronikus közigazgatásnak. Fontos lépés, hogy a jövőben az APEH javítani szeretne az általa nyújtott szolgáltatások minőségén.

Veres János hangsúlyozta továbbá, hogy a jelenlegi bővítés nem igényelt külön ráfordítást a kormányzat részéről, és jövőre már uniós forrásokra is számíthatnak, mintegy 5 millió forint értékben. Végül, de nem utolsósorban a pénzügyminiszter rávilágított, hogy jelentős fejlesztések történtek a felhasználóbarát programokat illetően is.

S.R.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!