2014. november 29. 11:40

A héten Argentínában is adócsalás segítségével vádolták meg a nagy-britanniai HSBC nagybank egyes leánybankjait. Ezelőtt Belgiumban és Franciaországban fogalmaztak meg hasonló vádakat.

Az argentin adóhatóság, az AFIP csütörtökön bírósági feljelentést tett az HSBC három leányvállalata ellen, mert szerintük több mint négyezer argentin állampolgárnak segítettek adót csalni, azzal hogy titkos svájci számlákon rejtették el az ügyfelek pénzét.

Az AFIP vádjai szerint az HSBC Bank Argentina, az HSBC Private Bank Suisse és az HSBC Bank USA külön elektronikus rendszert hoztak létre kizárólag argentin ügyfeleik számára, hogy támogassák őket az adóelkerülésben.

Az HSBC a maga részéről határozottan elutasította a vádakat. A bank pénteki közleményében hangsúlyosan jelezte, hogy nem végzett semmilyen illegális tevékenységet Argentínában, és komoly belső ellenőrzési mechanizmusaik vannak, hogy felfedjenek bármilyen a bankon belüli szabálytalanságot.

Argentína nem az első ország ahol a közelmúltban gyanúba keveredett az HSBC. November második felében pénzmosás, adócsalás és törvénytelen banki tranzakciók gyanúja miatt indult eljárás Franciaországban az HSBC Private Bank Suisse ellen, előtte november közepén pedig Belgiumban.

MTI