<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A cseh parlament komplex adóreform-csomag megszavazásán dolgozik. A változtatások célja, hogy egyenesbe hozza a magyarhoz hasonlóan elszaladt költségvetési hiányt.

A cseh kormány tervei szerint a költségcsökkentésnek, az emelkedő indirekt és személyes adóknak, a csökkenő társasági adóknak és az adókerülési lehetőségek megszüntetésének köszönhetően a költségvetés hiánya 2006-ban nem fogja elérni a GDP-hez viszonyított 4%-os arányt - írja a BBC.

Ebben az évben, az elmúlt évekbeli jelentős kiadás növekedésnek köszönhetően a cseh költségvetési hiány várhatóan eléri a 7 százalékot, ami majd kétszerese az EU által elvárt mértéknek.

Az adóreform tervek fogadtatása vegyes érzelmeket váltott ki, míg a szakszervezetek ellenzik a társasági adók csökkentésének mértékét, a gazdasági kritikusok a további késlekedések veszélyére figyelmeztetnek és üdvözlik a terveket.

A társasági adó mértékét, amely 31 százalékával a legmagasabb az EU-hoz csatlakozó országok körében, a kormány 24 százalékra csökkentené, ami a csatlakozó országokban alkalmazott kulcsok átlagának felel meg és alacsonyabb, mint amit számos EU ország alkalmaz. (A BBC összeállítása szerint a társasági adó mértéke a csatlakozó országok közül Litvániában a legalacsonyabb 15 százalékkal, míg a második legalacsonyabb Magyarországon 18 százalékkal.)

Miközben a társasági adó mértékét csökkenteni, a fogyasztási adót növeli kívánja a cseh kormányzat. A telekommunikációs szolgáltatások ÁFÁ-ja péládul 5 százalékról 22 százalékra fog nőni a tervek szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.