2p

A cseh parlament komplex adóreform-csomag megszavazásán dolgozik. A változtatások célja, hogy egyenesbe hozza a magyarhoz hasonlóan elszaladt költségvetési hiányt.

A cseh kormány tervei szerint a költségcsökkentésnek, az emelkedő indirekt és személyes adóknak, a csökkenő társasági adóknak és az adókerülési lehetőségek megszüntetésének köszönhetően a költségvetés hiánya 2006-ban nem fogja elérni a GDP-hez viszonyított 4%-os arányt - írja a BBC.

Ebben az évben, az elmúlt évekbeli jelentős kiadás növekedésnek köszönhetően a cseh költségvetési hiány várhatóan eléri a 7 százalékot, ami majd kétszerese az EU által elvárt mértéknek.

Az adóreform tervek fogadtatása vegyes érzelmeket váltott ki, míg a szakszervezetek ellenzik a társasági adók csökkentésének mértékét, a gazdasági kritikusok a további késlekedések veszélyére figyelmeztetnek és üdvözlik a terveket.

A társasági adó mértékét, amely 31 százalékával a legmagasabb az EU-hoz csatlakozó országok körében, a kormány 24 százalékra csökkentené, ami a csatlakozó országokban alkalmazott kulcsok átlagának felel meg és alacsonyabb, mint amit számos EU ország alkalmaz. (A BBC összeállítása szerint a társasági adó mértéke a csatlakozó országok közül Litvániában a legalacsonyabb 15 százalékkal, míg a második legalacsonyabb Magyarországon 18 százalékkal.)

Miközben a társasági adó mértékét csökkenteni, a fogyasztási adót növeli kívánja a cseh kormányzat. A telekommunikációs szolgáltatások ÁFÁ-ja péládul 5 százalékról 22 százalékra fog nőni a tervek szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!