2003. július 24. 06:24

A cseh parlament komplex adóreform-csomag megszavazásán dolgozik. A változtatások célja, hogy egyenesbe hozza a magyarhoz hasonlóan elszaladt költségvetési hiányt.

A cseh kormány tervei szerint a költségcsökkentésnek, az emelkedő indirekt és személyes adóknak, a csökkenő társasági adóknak és az adókerülési lehetőségek megszüntetésének köszönhetően a költségvetés hiánya 2006-ban nem fogja elérni a GDP-hez viszonyított 4%-os arányt - írja a BBC.

Ebben az évben, az elmúlt évekbeli jelentős kiadás növekedésnek köszönhetően a cseh költségvetési hiány várhatóan eléri a 7 százalékot, ami majd kétszerese az EU által elvárt mértéknek.

Az adóreform tervek fogadtatása vegyes érzelmeket váltott ki, míg a szakszervezetek ellenzik a társasági adók csökkentésének mértékét, a gazdasági kritikusok a további késlekedések veszélyére figyelmeztetnek és üdvözlik a terveket.

A társasági adó mértékét, amely 31 százalékával a legmagasabb az EU-hoz csatlakozó országok körében, a kormány 24 százalékra csökkentené, ami a csatlakozó országokban alkalmazott kulcsok átlagának felel meg és alacsonyabb, mint amit számos EU ország alkalmaz. (A BBC összeállítása szerint a társasági adó mértéke a csatlakozó országok közül Litvániában a legalacsonyabb 15 százalékkal, míg a második legalacsonyabb Magyarországon 18 százalékkal.)

Miközben a társasági adó mértékét csökkenteni, a fogyasztási adót növeli kívánja a cseh kormányzat. A telekommunikációs szolgáltatások ÁFÁ-ja péládul 5 százalékról 22 százalékra fog nőni a tervek szerint.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!