3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkenteni kell az áfa mértékét és a vállalkozások terheit, fontos, hogy ne szülessenek fogyasztást visszavető gazdasági döntések Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint Debrecenben.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén Debrecenben az ÁSZ elnöke rámutatott: az adórendszer nem fejezi ki a társadalom jövedelmi viszonyait és nem tudta kezelni a fekete és szürke gazdaságot. Szavai szerint ezen mindenképpen változtatni kell, mégpedig a fogyasztást ösztönző intézkedésekkel, elsősorban a kis- és középvállalkozókat érintve. Ennek egyik eszközeként említette az áfa csökkentését.

A vállalkozói szektorba jelenleg 1600 milliárd forint megy, azonban ennek a csupán a töredékéhez jutnak hozzá a kis- és közepes vállalkozások annak ellenére, hogy a szektorban dolgozók 60 százalékát ők foglalkoztatják. Ezen az aránytalanságon mindenképp változtatni kell - fogalmazott.

A kormányzati megszorításokról szólva rámutatott, hogy például az egészségügyből kivont pénz nemcsak a szolgáltatás színvonalát csökkenti, hanem a hozzá kapcsolódó vállalkozások sorát is érzékenyen érinti. "Habár egészségügyi és más rendszerekhez kapcsolódó vállalkozói réteg kis produktumú, de hatalmas mennyiségű munkaerőt leköt, így meg kell őrizni őket" - mondta.

Magyarország pénzügyi helyzetére kitérve elmondta: semmi gazdasági alapja nem volt az elmúlt nyolc évben végbement közeledésnek az európai szintű szociális rendszerhez, a nagyívű fejlesztéseknek.

A 2004-2007 közötti időszakban duplájára nőtt az ország adósságállománya, így bizonyos pénzügyi csoportok javára már az ország gazdasági szuverenitásának egy részéről is le kellett mondani: ezen csoportok érdekei sokszor annyira beépültek a belpolitikába, mint a társadaloméi. "Ezzel szemben muszáj lenne magunkat olyan helyzetbe hozni, hogy legalább részben a magunk urai lehessünk" - fűzte hozzá.

A világgazdasági tendenciákkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a pénzügyi válság gazdaságiba megy át, ezt pedig sokkal nehezebb lesz kezelni. Ez szerinte Magyarországon is súlyos társadalmi válságba torkollhat.

Rácz Róbert (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen elmondta: az adók beszedéséről és felhasználásáról, svájci mintára, helyben kellene dönteni. Ebben szerinte az önkormányzatoknak kellene nagyobb szerepet kapniuk, hiszen az államnál hatékonyabban tudnák a rendszert működtetni.

MTI/Menedzment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!