TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Egyes vállalatok szerint visszamenőlegesen is visszajár az állami támogatásokhoz kapcsolódó áfaarányosítással elveszített áfa, a hatóság viszont ezt másként látja. A pótlólagos visszaigénylések sorát csak egy precedens értékű, megnyert perrel lehetne elindítani, ennek időigénye azonban beláthatatlan, derül ki az mfor.hu kontrolling-számvitel sorozatának legújabb részéből.

[ajanlo=1427][igazitas=right/]Január elsejétől teljes mértékben eltörölték az áfaarányosítási szabályt. Az arányosítási kötelezettség megszűnése az ez utáni beszerzésekre vonatkozhat. Ez azt jelenti, hogy az olyan esetekben, amikor a beszerzés 2005-ben történt, a támogatást pedig már 2006-ban folyósítják, az arányosítást még alkalmazni kell.

Az áfaarányosítási szabály kizárólag adóköteles tevékenységet végző vállalkozásokra való kiterjesztése ellentétes az Európai Uniós úgynevezett hatos irányelvével. Erre utal az is, hogy az európai bíróság uniós jogba ütközőnek ítélte meg a hasonló spanyol gyakorlatot.

Az állam nem fizetne

Emiatt egyre többen azt a következtetést vonják le, hogy - az Unióhoz történő csatlakozás óta eltelt időszakra vonatkozóan - visszamenőlegesen is visszajár az állami támogatásokhoz kapcsolódó áfaarányosítással elveszített áfa. A magyar adóhatóság azzal érvel, hogy az EU már a csatlakozáskor ismerte a magyar áfatörvény normaszövegét, de nem emelt kifogást az állami támogatások arányosítását illetően. Ezzel - hallgatólagosan - elismerte azt, tehát az a magyar törvény 2006-os változásáig jogszerűnek ítélhető.

Egyes cégek visszaigényelnék a pénzt

Csak peres úton kaphatják vissza a pénzt

Másként gondolkodnak azonban az állami támogatásban részesülő vállalkozások, amelyek közül néhány megpróbálja majd utólagosan visszakérni a vissza nem igényelt áfát.

Ennek módját illetően azonban megoszlanak a vélemények. Egyes adótanácsadók szerint ehhez előbb önellenőrzést kellene benyújtaniuk. Ezt azonban csak akkor tehetik meg, ha az adózó nem a jogszabályoknak megfelelően járt el, ez az eset pedig nem áll fenn.

A másik megoldás az lehetne, hogy az áfaarányosítás miatt vissza nem igényelhető áfát a vállalkozás egy mostani áfabevallásában, mint levonni "elfelejtett" adót igényli vissza. Ez esetben az adóellenőrzés szintén jogszabálysértést állapíthat meg.

Mindebből az következik, hogy a vállalkozók csak akkor juthatnak a 2006. január 1-étől hatályban lévő jogszabály életbelépését megelőző időszakban levont adóhoz, ha pert indítanak. A keresetet azonban nem az európai bírósághoz kell benyújtani. A magyar adóhatóság - és vélhetően a kormányzat is - abban bízik, hogy a vállalkozók nem élnek ezzel az eszközzel, mivel az egy vállalkozásra jutó áfaarányosítási kár mértéke nem elég jelentős.

Csak egy precedenst teremtő per segíthetne

Emiatt nincs más mód az áfaarányosítás során elveszített áfa pótlólagos visszaigénylésére. Viszont ha egy vállalkozás mégis vállalná a kereset benyújtását, akkor annak kimenetele valamennyi más cég esetére is alkalmazható lenne. Ennek időigénye azonban beláthatatlan.

Az áfaarányosítást alkalmazó vállalkozóknak emellett még egy körülményt figyelembe kell venniük. Ha a támogatási szerződésben vállalták, hogy nem élnek áfa levonási jogukkal, akkor emiatt nincs jogalapjuk az áfa pótlólagos visszaigénylésére.

Kerekes Anikó Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.