TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Többpárti egyetértés körvonalazódik a parlament építőipari válságkezelésre alakult ad hoc bizottságában. A testület többek között amellett kardoskodik, hogy ideiglenesen mérsékeljék a lakásépítés áfáját, a PM azonban ellenáll.

A lakásépítések utáni áfa átmeneti, öt százalékra történő csökkentését javasolja egyebek mellett a parlament gazdasági bizottságának ad hoc testülete - mondta az MTI-nek Baráth Etele, a munkacsoport szocialista vezetője. Egyelőre ezt az elgondolást a Pénzügyminisztérium nem támogatja, de harcolunk érte - fogalmazott a szocialista politikus.

Az egyelőre három párt - MSZP, Fidesz, SZDSZ - képviselőiből álló ad hoc bizottság kedden egyeztet a már írásban is elkészült csomagról, a gazdasági bizottság pedig február elején tárgyalja az anyagot - közölte Baráth Etele. Hozzátette: a gazdasági bizottság várhatóan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt majd a parlament elé, ehhez csatolja majd a feladatokat is.

Baráth Etele elmondta: egy 50-60 oldalas anyagban sorolják fel a konkrét intézkedéseket: hogyan lehetne  az építőipar területén a piacot élénkíteni, a hitelfeltételeken javítani, munkahelyeket teremteni, társadalmi erőforrásokat megmozgatni, a lánctartozásokat visszafogni.

Az azonnali, törvénymódosítást nem igénylő feladatok közül az ad hoc bizottság elnöke kiemelte: meg kell oldani az építőiparban dolgozó szervezetek likviditási problémáit. Hozzátette: ennek egyik feltétele lenne a feleslegesen lekötött pénzeszközök, garanciák, fedezetek jó részének felszabadítása.

Az uniós források felgyorsítása mellett a javaslatok között szerepel, hogy a jövőben állapítsanak meg "rezsiórabért". Ez egy olyan vállalási ár lehetne, amelyhez képest az irreális vállalásokat ki lehetne zárni a pályázatokból - mondta a szocialista politikus.

Baráth Etele szerint be kellene vezetni az építőipar területén a vállalkozók minősítését, és meg kellene követelni a garanciális szerződést az alvállalkozók között is. Fontos feladat lenne a beruházási piac fellendítése végett, hogy a következő két évben a fejlesztési tervekben nagyobb beruházásigényű, hosszabb távon ható, újabb gazdasági tevékenységet eredményező prioritások meghatározása - tette hozzá.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.