2p

Ma tartja a következő koalíciós egyeztetési fordulót a miniszterelnök és a liberális párt vezetése a 2009-es adótörvények módosításáról. Gyurcsány Ferenc mindkét párt frakciójánál járva, „belső körben” mintegy 100 milliárd forinttal nagyobb mozgástérről beszélt, mint a nyilvánosság előtt – tudta meg a Világgazdaság.

A miniszterelnök a jövőre az adócsökkentésre fordítható legalább 200 milliárd forint helyett a koalíciós képviselőknek azt mondta, ez az összeg 300 milliárd forint is lehet. Egyelőre azonban nincs döntés erről sem, többek szerint egymás álláspontjának megismerése folyik. Utóbbival egyébként is ráérnek, hiszen a tervek szerint júniusban fogadná el a parlament a 2009-es adójogszabályokat. Ehhez májusban is elegendő benyújtani a törvénytervezetet.

A napilap úgy tudja, az úgynevezett szuperbruttósítás tervét elvetették, ez nem nyerte el egyik koalíciós párt s a kormányfő szimpátiáját sem. Úgy tűnik, elálltak az áfaemeléstől is, s mint vezető koalíciós politikusok mondták, nem tart még az alternatív csomagokról szóló tárgyalási szakasznál az egyeztetés.

Az egykulcsos adóról szóló modellt a szocialisták már korábban sem támogatták, szerintük az SZDSZ is már csak a nyilvánosság felé kommunikálja ezt, de belátta, az MSZP-n kisiklik ez a terv.

A napilap információi szerint a szocialisták körében felvetődött, hogy a lehetséges mozgástér akár egészét a kis- és középes vállalatok direkt támogatására, azaz munkahelyteremtésre fordítsák, ám ez sem egységes álláspont, s a liberálisok sem fogják támogatni. Utóbbiak ugyanis a 5-600 milliárd forintos költségvetési mozgástér egészét adócsökkentésre fordítanák, írja a Világgazdaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!