<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ma tartja a következő koalíciós egyeztetési fordulót a miniszterelnök és a liberális párt vezetése a 2009-es adótörvények módosításáról. Gyurcsány Ferenc mindkét párt frakciójánál járva, „belső körben” mintegy 100 milliárd forinttal nagyobb mozgástérről beszélt, mint a nyilvánosság előtt – tudta meg a Világgazdaság.

A miniszterelnök a jövőre az adócsökkentésre fordítható legalább 200 milliárd forint helyett a koalíciós képviselőknek azt mondta, ez az összeg 300 milliárd forint is lehet. Egyelőre azonban nincs döntés erről sem, többek szerint egymás álláspontjának megismerése folyik. Utóbbival egyébként is ráérnek, hiszen a tervek szerint júniusban fogadná el a parlament a 2009-es adójogszabályokat. Ehhez májusban is elegendő benyújtani a törvénytervezetet.

A napilap úgy tudja, az úgynevezett szuperbruttósítás tervét elvetették, ez nem nyerte el egyik koalíciós párt s a kormányfő szimpátiáját sem. Úgy tűnik, elálltak az áfaemeléstől is, s mint vezető koalíciós politikusok mondták, nem tart még az alternatív csomagokról szóló tárgyalási szakasznál az egyeztetés.

Az egykulcsos adóról szóló modellt a szocialisták már korábban sem támogatták, szerintük az SZDSZ is már csak a nyilvánosság felé kommunikálja ezt, de belátta, az MSZP-n kisiklik ez a terv.

A napilap információi szerint a szocialisták körében felvetődött, hogy a lehetséges mozgástér akár egészét a kis- és középes vállalatok direkt támogatására, azaz munkahelyteremtésre fordítsák, ám ez sem egységes álláspont, s a liberálisok sem fogják támogatni. Utóbbiak ugyanis a 5-600 milliárd forintos költségvetési mozgástér egészét adócsökkentésre fordítanák, írja a Világgazdaság.