Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Szerda reggel közli a KSH az első negyedéves GDP-adatot, mely a szakemberek szerint még negatív teljesítményt mutathat év/év alapon. Suppan Gergely, a TakarékBank szakembere azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy pozitív meglepetést okoz majd a statisztikai hivatal szerda reggel. Ezzel túllehetünk az utolsó negatív negyedéven, a következő három hónapban már stagnálhat a magyar gazdaság. Mfor.hu-háttér.

Látszik a javulás az utóbbi negyedévekben a magyar gazdaságban: a tavalyi második negyedév 7,5 százalékos esése után a harmadik negyedévben már 7,1 százalékkal csökkent a teljesítmény, 2009 utolsó három hónapjában pedig 4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.


A háztartások még mindig kevesebbet fogyasztanak

"Mi további 2,4 százalékos visszaesésre számítunk év/év alapon a gazdaságban" - mondta az mfor.hu kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Ennél egy kicsit optimistább Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője, aki 2,2 százalékos csökkenésre számít.

Török Zoltán szerint a háztartások fogyasztása tovább csökkent az első negyedévben, de már nem olyan mértékben, mint korábban. A javulásban az alacsony bázis is közrejátszhat, hiszen tavaly ilyenkor már javában zuhant a fogyasztás. Összességében a Raiffeisen szakértője szerint az idei év első három hónapjában további 3 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása.

Pozitívum viszont a nettó export további javulása, azaz az elemző szerint továbbra is a külföldi felvevőpiacokon tapasztalható élénkülés húzhatja a magyar gazdaságot. Az ezzel kapcsolatos optimizmust támasztja alá a hétfő reggel megjelent adat, mely szerint márciusban 653 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi termékforgalom.

A termelési oldalról szemlélve Török Zoltán hozzátete: a feldolgozóiparban már fordult a tendencia, a szolgáltatások és az építőipar azonban továbbra is gyenge teljesítményt nyújthatott az első negyedévben.

"Negyedév/negyedév alapon egyértelmű a növekedés, akár pozitív meglepetést is okozhat az adat, az pedig az év/év alapon számolt statisztikát is felfelé mozdíthaja a várakozáshoz képest" - véli Suppan Gergely. A TakarékBank szakembere szerint az utóbbi hónapokban érezhetően beindult a készletfelhalmozás, a beruházások legrosszabb esetben is stagnáltak, a fogyasztás pedig talán stabilizálódott.

Ez lehetett az utolsó mínuszos negyedév

A Raiffeisen Bank elemzője szerint elképzelhető, hogy a holnap reggel megjelenő első negyedéves adat mutat utoljára csökkenést. "A második negyedévben nulla körüli adatra számítunk, majd a harmadik negyedévben már egy százalékos, a negyedik negyedévben pedig másfél-két százalékos növekedés jöhet. Az év egészét tekintve ez stagnálásra jöhet ki a végén" - vázolta fel kérdésünkre a szakember.

Török Zoltánhoz hasonlóan Suppan Gergely is arra számít, hogy a második negyedév talán már stagnálás közeli eredményt hozhat. "Ha teljesül az általam említett pozitív meglepetés, akkor a második negyedév akár már szerény növekedést is hozhat, éves szinten pedig én 0,6 százalékos gazdasági növekedésre számítok 2010-ben" - emeli ki a TakarékBank elemzője.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.