TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. május 10. 13:04

Szerda reggel közli a KSH az első negyedéves GDP-adatot, mely a szakemberek szerint még negatív teljesítményt mutathat év/év alapon. Suppan Gergely, a TakarékBank szakembere azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy pozitív meglepetést okoz majd a statisztikai hivatal szerda reggel. Ezzel túllehetünk az utolsó negatív negyedéven, a következő három hónapban már stagnálhat a magyar gazdaság. Mfor.hu-háttér.

Látszik a javulás az utóbbi negyedévekben a magyar gazdaságban: a tavalyi második negyedév 7,5 százalékos esése után a harmadik negyedévben már 7,1 százalékkal csökkent a teljesítmény, 2009 utolsó három hónapjában pedig 4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye.


A háztartások még mindig kevesebbet fogyasztanak

"Mi további 2,4 százalékos visszaesésre számítunk év/év alapon a gazdaságban" - mondta az mfor.hu kérdésére Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Ennél egy kicsit optimistább Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője, aki 2,2 százalékos csökkenésre számít.

Török Zoltán szerint a háztartások fogyasztása tovább csökkent az első negyedévben, de már nem olyan mértékben, mint korábban. A javulásban az alacsony bázis is közrejátszhat, hiszen tavaly ilyenkor már javában zuhant a fogyasztás. Összességében a Raiffeisen szakértője szerint az idei év első három hónapjában további 3 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása.

Pozitívum viszont a nettó export további javulása, azaz az elemző szerint továbbra is a külföldi felvevőpiacokon tapasztalható élénkülés húzhatja a magyar gazdaságot. Az ezzel kapcsolatos optimizmust támasztja alá a hétfő reggel megjelent adat, mely szerint márciusban 653 millió euró többletet mutatott a külkereskedelmi termékforgalom.

A termelési oldalról szemlélve Török Zoltán hozzátete: a feldolgozóiparban már fordult a tendencia, a szolgáltatások és az építőipar azonban továbbra is gyenge teljesítményt nyújthatott az első negyedévben.

"Negyedév/negyedév alapon egyértelmű a növekedés, akár pozitív meglepetést is okozhat az adat, az pedig az év/év alapon számolt statisztikát is felfelé mozdíthaja a várakozáshoz képest" - véli Suppan Gergely. A TakarékBank szakembere szerint az utóbbi hónapokban érezhetően beindult a készletfelhalmozás, a beruházások legrosszabb esetben is stagnáltak, a fogyasztás pedig talán stabilizálódott.

Ez lehetett az utolsó mínuszos negyedév

A Raiffeisen Bank elemzője szerint elképzelhető, hogy a holnap reggel megjelenő első negyedéves adat mutat utoljára csökkenést. "A második negyedévben nulla körüli adatra számítunk, majd a harmadik negyedévben már egy százalékos, a negyedik negyedévben pedig másfél-két százalékos növekedés jöhet. Az év egészét tekintve ez stagnálásra jöhet ki a végén" - vázolta fel kérdésünkre a szakember.

Török Zoltánhoz hasonlóan Suppan Gergely is arra számít, hogy a második negyedév talán már stagnálás közeli eredményt hozhat. "Ha teljesül az általam említett pozitív meglepetés, akkor a második negyedév akár már szerény növekedést is hozhat, éves szinten pedig én 0,6 százalékos gazdasági növekedésre számítok 2010-ben" - emeli ki a TakarékBank elemzője.

Beke Károly

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.