2p

Szijjártó Péter kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes és Annamuhammet Gochiev türkmén miniszterelnök-helyettes aláírta szerdán Budapesten a Magyarország és Türkmenisztán közötti gazdasági együttműködési megállapodást.

A megállapodás értelmében létrejön a gazdasági vegyes bizottság, amely az ősszel tartja első ülését. A bizottság feladata lesz a kereskedelmi forgalom növeléséhez szükséges döntések előkészítése és végrehajtása.

Türkmenisztán Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere a közép-ázsiai régióban. Tavaly a magyar export, jelentős növekedést követően, meghaladta a 110 millió dollárt.

Különös lehetőséget biztosít a gyógyszeripari együttműködés, hiszen a magyar Richter Gedeon gyógyszergyár termékei piacvezetők Türkmenisztánban. Más magyar vállalatok pedig több élelmiszeripari és mezőgazdasági beruházást hajtottak végre a közép-ázsiai országban, mindez jó referencia Magyarország számára.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy a türkmén gáz európai importja hozzájárulhat a források diverzifikációjához. Az erről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság megkezdte, így magyar cégek számára részvételi lehetőség nyílhat a szükséges műszaki fejlesztések során.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!