<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A 2009-re tervezett adó- és járulékcsökkentésre fordítható forrásokat február végén még 200-250 milliárd forintra becsülte a kormányzat, ma reálisan ennél 100 milliárd forinttal kisebb összeggel lehet számolni - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Az Új Magyarország Regionális Kormányzati Konferencián tartott előadásán a politikus elmondta: március 9-e, a Standard and Poor's értékelése, valamint az elmúlt tíz napon a magyarországi állampapírpiacon bekövetkezett változások után reálisan azzal lehet számolni, hogy adó- és járulékmérséklésre fordítható források nagysága 100 milliárd forinttal kisebb, mint a tervezett.

A számítások alapján a magasabb kamatterhek 2008-ban 30 milliárd, 2009-ben pedig mintegy 100 milliárd többlet kiadást jelentenek - közölte a pénzügyminiszter.

További forrást teremthet a gazdaság fehérítése, az adóátrendezés és az igazgatási kiadások további csökkentése. Mindhárom tétel milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelenthet, de nem százmilliárdos összeget - fogalmazott Veres János.

Az állam működési költségeire az idén 1765 milliárd forintot, a kiadások 13 százalékát fordítja a költségvetés. Az elmúlt években az állam működési kiadásainak mindkét összetevője, a kifizetett bérek és azok terhei, valamint a vásárolt árukra és szolgáltatásokra fordított összeg GDP-arányosan folyamatosan csökkent - mondta a miniszter.

Realitása annak van csak, hogy ezen a területen szolid mértékű csökkenést érjünk el, százmilliárdokat azonban nem lehet megtakarítani - hangsúlyozta a politikus.

MTI/Menedzsment Fórum