2p

A 2009-re tervezett adó- és járulékcsökkentésre fordítható forrásokat február végén még 200-250 milliárd forintra becsülte a kormányzat, ma reálisan ennél 100 milliárd forinttal kisebb összeggel lehet számolni - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Az Új Magyarország Regionális Kormányzati Konferencián tartott előadásán a politikus elmondta: március 9-e, a Standard and Poor's értékelése, valamint az elmúlt tíz napon a magyarországi állampapírpiacon bekövetkezett változások után reálisan azzal lehet számolni, hogy adó- és járulékmérséklésre fordítható források nagysága 100 milliárd forinttal kisebb, mint a tervezett.

A számítások alapján a magasabb kamatterhek 2008-ban 30 milliárd, 2009-ben pedig mintegy 100 milliárd többlet kiadást jelentenek - közölte a pénzügyminiszter.

További forrást teremthet a gazdaság fehérítése, az adóátrendezés és az igazgatási kiadások további csökkentése. Mindhárom tétel milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelenthet, de nem százmilliárdos összeget - fogalmazott Veres János.

Az állam működési költségeire az idén 1765 milliárd forintot, a kiadások 13 százalékát fordítja a költségvetés. Az elmúlt években az állam működési kiadásainak mindkét összetevője, a kifizetett bérek és azok terhei, valamint a vásárolt árukra és szolgáltatásokra fordított összeg GDP-arányosan folyamatosan csökkent - mondta a miniszter.

Realitása annak van csak, hogy ezen a területen szolid mértékű csökkenést érjünk el, százmilliárdokat azonban nem lehet megtakarítani - hangsúlyozta a politikus.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!