2008. március 19. 05:29

A 2009-re tervezett adó- és járulékcsökkentésre fordítható forrásokat február végén még 200-250 milliárd forintra becsülte a kormányzat, ma reálisan ennél 100 milliárd forinttal kisebb összeggel lehet számolni - jelentette ki Veres János pénzügyminiszter.

Az Új Magyarország Regionális Kormányzati Konferencián tartott előadásán a politikus elmondta: március 9-e, a Standard and Poor's értékelése, valamint az elmúlt tíz napon a magyarországi állampapírpiacon bekövetkezett változások után reálisan azzal lehet számolni, hogy adó- és járulékmérséklésre fordítható források nagysága 100 milliárd forinttal kisebb, mint a tervezett.

A számítások alapján a magasabb kamatterhek 2008-ban 30 milliárd, 2009-ben pedig mintegy 100 milliárd többlet kiadást jelentenek - közölte a pénzügyminiszter.

További forrást teremthet a gazdaság fehérítése, az adóátrendezés és az igazgatási kiadások további csökkentése. Mindhárom tétel milliárdos nagyságrendű megtakarítást jelenthet, de nem százmilliárdos összeget - fogalmazott Veres János.

Az állam működési költségeire az idén 1765 milliárd forintot, a kiadások 13 százalékát fordítja a költségvetés. Az elmúlt években az állam működési kiadásainak mindkét összetevője, a kifizetett bérek és azok terhei, valamint a vásárolt árukra és szolgáltatásokra fordított összeg GDP-arányosan folyamatosan csökkent - mondta a miniszter.

Realitása annak van csak, hogy ezen a területen szolid mértékű csökkenést érjünk el, százmilliárdokat azonban nem lehet megtakarítani - hangsúlyozta a politikus.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.