2p

A portugál állam 4,4 milliárd eurós tőkeinjekcióval megmenti az ország második legnagyobb bankját, a több mint egy hónapja pénzügyi viharba került Banco Espirito Santót (BES) - jelentette be vasárnap Carlos Costa, a Portugál Bank elnöke.

Az Európai Bizottság nyilatkozatban tudatta vasárnap, hogy a portugál bankmentő akció összhangban van az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó irányelveivel, "alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom helyreállítására, továbbá a szolgáltatások folyamatosságának biztosítására és az esetleges káros rendszerhatások elkerülésére".

Az Espirito Santo család vezetői által csődbe vitt pénzintézet szanálásával a lisszaboni kormány szeretné elkerülni, hogy az ügy megmérgezze a portugál, esetleg az európai pénzügyi szektor egészét.

"Sürgős döntést kellett hozni a betétek védelme és a bankrendszer stabilitásának biztosítása érdekében" - jelentette ki Carlos Costa jegybankelnök, aki szerint a BES fizetésképtelenné válása "veszélybe sodorta volna az ország egész pénzügyi rendszerét".

Szavai szerint a bankot két részre szakítják, hogy el lehessen választani egymástól a rossz hiteleket és a kockázatmentes termékeket. A bank "mérgező" eszközeit, köztük az Espirito Santo családi cégcsoport nagy kockázatú hiteleit egy később felszámolandó, úgynevezett "rossz bankba" helyeznék át. Az "egészséges" eszközöket pedig egy Novo Banco néven létrehozandó új bankba csoportosítják át, s ez utóbbit a pénzügyi "trojka" (az EU, az IMF és az EKB) követelésére 2012-ben létrehozott portugál bankmentő alap venné kezelésbe.

A Novo Banco dotálására szánt 4,9 milliárd euróból 4,4 milliárd abból a mentőcsomagból származik, amelyet a trojka a pénzügyi válságba került Portugáliának juttatott.

Ami a "rossz bankot" illeti, az a jelenlegi részvényesek kezében maradna, akiket súlyos büntetés is sújthat "a nem kellően ellenőrzött banki tevékenység" miatt.

A Banco Espirito Santo május óta nehéz helyzetben volt, mert kiderült, hogy könyvelési rendellenességek vannak a tulajdonosi holdingvállalatánál. Július elején a BES részvényárfolyama zuhanni kezdett, miután a befektetők megtudták, hogy a holdinghoz tartozó Espirito Santo International elhalasztotta néhány befektetési értékpapírja után járó hozam kifizetését.

A bank részvényeivel való kereskedést pénteken felfüggesztették, miután annak árfolyama egy hét alatt közel 75 százalékot zuhant.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!