3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn New Yorkban nagy befektetési bankházak vezetőivel találkozott, akiket tájékoztatott a magyar gazdaság helyzetéről.

A megbeszélésen olyan jelentős pénzügyi befektetők voltak jelen, mint a JP Morgan és a Rockefeller elnök-vezérigazgatója, valamint a Citigroup elnöke - tájékoztatta az MTI-t Budai Bernadett kormányszóvivő.

A kormányfő - aki az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszaka alkalmából érkezett az amerikai városba - a több mint egy tucatnyi bankvezető előtt röviden ismertette, hogyan hatott tavaly október óta a globális pénzügyi-gazdasági válság Magyarországra és összefoglalta az új kormány válságkezelő intézkedéseit, valamint azok eredményeit.

A befektetők érdeklődtek az EU-alapok felhasználásáról, különös tekintettel a Jeremie befektetési programra. A felek részletesen értékelték az ország versenyképességét, illetve lehetőségeit a válság elmúlása utáni időszakban - mondta a kormányszóvivő.

Az MTI értesülése szerint az arra vonatkozó kérdés kapcsán, hogy milyen lesz a helyzet a választások után, elmondta: szerinte a majdani kormánynak sem lesz sokkal nagyobb mozgástere, részben azért, mert az országnak teljesítenie kell azokat a mutatókat, amelyeket elvár tőle a nemzetközi befektető közösség. Másrészt a jelentős mennyiségű devizahitel miatt érzékeny politikai kérdés a forint árfolyama, ezért meg lesz kötve az új kormány keze - fejtette ki, s hozzátette, folytatni kell Magyarország versenyképességének javítását.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, miért vált Magyarország Európa egyik mintaországából sereghajtóvá, kitért arra: a 2002-es választási küzdelem előtti ígérgetési verseny a 13. havi nyugdíj bevezetésével, a közszolgálati alkalmazottak bérének 50 százalékos emelésével hiba volt, s miután Magyarországon nagyon alacsony a foglalkoztatottság, ezt csak adóemeléssel, az elvonások növelésével lehetett fenntartani. Emiatt gyengült az ország versenyképessége, a külföldi befektetők más piacokat kerestek - mondta.

Az egyik bank képviselője arról érdeklődött, miért nem hoz a magyar kormány intézkedéseket, hogy a fiatal anyák távmunkával vagy részmunkaidős foglalkoztatással visszatérjenek a munkaerőpiacra. A kormányfő kifejtette, több ilyen kezdeményezés is van, például a közszolgálati szférában ezentúl kötelező lesz elfogadni, ha az anya részmunkaidőben kíván dolgozni, a munkáltató köteles az anyát visszafogadni.

A New York-i üzleti élet képviselői érdeklődtek a magyar bankszektor tulajdonosi szerkezete felől is, Bajnai Gordon tájékoztatta őket, hogy az 80 százalékban külföldi tulajdonban, nagy nemzetközi bankok kezében van. Egy kérdés arra vonatkozott, mit lehet kezdeni Magyarországon a korrupcióval és hogyan lehetne javítani az átláthatóságon. A miniszterelnök kifejtette, több intézkedést tettek ez ügyben, igyekeznek visszaszorítani a korrupciót és minél több ügyet átláthatóan és a nyilvánosság előtt kezelni.

A banki vezetők arra is kíváncsiak voltak, hogyan érinti Magyarországot az, hogy Washington feladta korábbi közép-európai rakétatelepítési tervét? Bajnai Gordon ennek kapcsán úgy foglalt állást: ő a tényeken alapuló elemző munka híve, és ha az amerikaiak megállapították, hogy Irán még nem képes nagy hatótávolságú rakéták indítására, s ezért felesleges ilyen elhárító rendszert telepíteni, akkor ő ezt elfogadja.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!