TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2015. január 14. 14:22

Nem lehet nem észrevenni, hogy amióta két Suzuki modell kiesett a gyártásból és kapott egy hatalmas pofont a hazai ipar, azóta lényegében az Audi diktálja az iramot. Nem volt ez másként novemberben sem.

A hazai ipari termelés szempontjából tavaly kétség kívül az augusztus volt a legizgalmasabb hónap (illetve az október, amikor az adatok napvilágra kerültek), ugyanis a korábban diktált nem egyszer 10 százalék feletti éves összevetésű növekedés hirtelen 0,5 százalékra esett. A találgatások elébe menve a Suzuki elárulta, hogy ők állnak a „dolog mögött”, ugyanis megszűnt a Splash és a korábbi SX4 gyártása, ami miatt két műszak helyett csak egyben dolgoznak az esztergomi üzemben. Emellett megkezdték a Vitara gyártásának előkészítését, amely egyébként még az év elején el is fog indulni.

A fenti hatást a megyei adatok is visszaigazolták: míg Komárom-Esztergom megye ipara júliusban még 24,2 százalékos többletet mutatott az egy évvel korábbihoz képest, augusztusban már 36,3 százalékos mínuszt.

Ezt követően az ipari termelés hol komolyabb, hol pedig szerényebb növekedést tudott produkálni, persze jócskán elmaradva a korábbi szintektől. Tudjuk, hogy a hazai ipart az autógyártás húzza, ám a 4 márka közel nem nyom ugyanannyit a latba. Elég csak megnézni a hazai leányvállalatok 2013-as pénzügyi adatait és máris kiderül, hogy az Audi termeli messze a legtöbbet itthon, őt a Mercedes és a Suzuki követi. A "csillagos márka", vagyis a neki otthont adó Bács-Kiskun megye ipari termelése messze nem volt olyan hektikus, mint Győré. Előbbi július és november között 22-37 százalékos pluszt produkált, utóbbi viszont 7,5 és 35 százalék között ingadozott, tehát a Mercedes nem tudott olyan látványos elmozdulást generálni, mint a nála itthon sokkal nagyobb Audi, vagy az összezuhanó Suzuki.

Ahogy az a lenti diagramon is látszik, a Suzuki futószalagjainak leállása óta az ipari termelés szinte együtt mozog Győr-Moson-Sopron termelésével. Novemberben például az 5,8 százalékos teljes termelésnövekedés mellé egy 35,7 százalékos megyei volumenbővülés társult. November 5-én indult egyébként a TT Roadster hivatalos sorozatgyártása, amely sportautóba egyébként Orbán Viktor is beült.

Győr-Moson-Sopron egyébként az egyetlen megye, amely az első 11 hónapban 3 ezer milliárd forint feletti bruttó termelési értéket tudott elérni, 300 milliárdot ráverve a második helyen álló Budapestre. Ha már a fővárosnál tartunk, ott nem voltak olyan hektikus mozgások, mint amilyeneket egy autógyár tud produkálni egy szalag leállításával, de például októberben ott is volt egy 0,5 százalékos visszaesés, amely szintén kihatott a teljesítményre.

Ezek után nem nehéz megjósolni, hogy amikor megjön a Vitara és Komárom-Esztergom is kijön a gödörből, milyen ipari termelési számokat fogunk kapni még úgy is, hogy akkor már a 2014-es magas bázishoz mérjük majd a teljesítményt.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.