<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sok egyéb mellett az egyedi regisztrációs adó-megállapításról, a közalkalmazotti álláshelyek pályázatairól, a kórházba autóval eljutókat megillető költségtérítésről, valamint a mezőgazdasági energiafelhasználás megújítására kiírt pályázatokról rendelkeznek új jogszabályok április 1-től.

Keddtől kezdve lehet élni a regisztrációs adó különös szabályok szerinti megállapításával. A friss szabályok alapján, aki használt gépjárművet hoz be az országba és sokallja a hengerűrtartalom, valamint a környezetvédelmi osztályba sorolás szerint kivetett - általános szabályok szerinti - adót, az kérheti a különös szabályok szerinti adómegállapítást. Ennek a költségét azonban a kérelmezőnek kell állnia. Az újonnan életbe lépő rendelkezések még a tavalyi év novemberében meghozott, módosító törvénycsomag keretében születtek.

A kormány még úgyszintén 2007-ben rendelkezett a közalkalmazotti álláshelyek pályázatairól. A módosítás kimondja, hogy a pályázatban szereplő határidőket a kormány személyügyi igazgatási feladatokat ellátó szolgáltató központjának honlapján történt közzétételtől kell számítani. Az önkormányzatok a helyben szokásos módon is közzé tehetik a pályázatokat, a határidőket azonban nem ettől kell számítani.

Szintén április 1-től módosul az a kormányrendelet, amely a különféle, környezetvédelemhez kapcsolódó hatóságok kijelölését szabályozza. Szó van benne többek között arról, hogy melyik regionális környezetvédelmi hatóságnak kell eljárnia egy autópálya- vagy vasút megépítésénél.

Az államháztartás működési rendjét szabályozó kormányrendelet módosítása a különféle pályázatok adatainak a nyilvántartását, illetve a pályázatok monitorozását érinti.
Akik nem juthatnak el a kórházba közforgalmi közlekedési eszközzel, azok költségtérítést kaphatnak az autó használata után. Ennek az összege azonban nem lehet több, mint a legolcsóbb vonat- vagy buszmenetjegy ára. Az erről szóló kormányrendelet szintén április 1-től hatályos.

A közúti járművek forgalomba helyezését szabályozó rendelet kimondja, hogy április 1-től nem adható ki európai típusjóváhagyás azokra az LPG üzemanyagú kocsikra, amelyek nem felelnek meg a részletesen felsorolt követelményeknek.

Végül, de nem utolsósorban mezőgazdasági energiafelhasználás megújítására kiírt pályázatokat április 1-től május 2-ig lehet benyújtani. Támogatás jár biomassza kazán vásárlására és a kapcsolódó szerelvények (vezérlés, hőcserélő stb.) vásárlására és beszerelésére.

MTI/ Menedzsment Fórum