3p

Sok egyéb mellett az egyedi regisztrációs adó-megállapításról, a közalkalmazotti álláshelyek pályázatairól, a kórházba autóval eljutókat megillető költségtérítésről, valamint a mezőgazdasági energiafelhasználás megújítására kiírt pályázatokról rendelkeznek új jogszabályok április 1-től.

Keddtől kezdve lehet élni a regisztrációs adó különös szabályok szerinti megállapításával. A friss szabályok alapján, aki használt gépjárművet hoz be az országba és sokallja a hengerűrtartalom, valamint a környezetvédelmi osztályba sorolás szerint kivetett - általános szabályok szerinti - adót, az kérheti a különös szabályok szerinti adómegállapítást. Ennek a költségét azonban a kérelmezőnek kell állnia. Az újonnan életbe lépő rendelkezések még a tavalyi év novemberében meghozott, módosító törvénycsomag keretében születtek.

A kormány még úgyszintén 2007-ben rendelkezett a közalkalmazotti álláshelyek pályázatairól. A módosítás kimondja, hogy a pályázatban szereplő határidőket a kormány személyügyi igazgatási feladatokat ellátó szolgáltató központjának honlapján történt közzétételtől kell számítani. Az önkormányzatok a helyben szokásos módon is közzé tehetik a pályázatokat, a határidőket azonban nem ettől kell számítani.

Szintén április 1-től módosul az a kormányrendelet, amely a különféle, környezetvédelemhez kapcsolódó hatóságok kijelölését szabályozza. Szó van benne többek között arról, hogy melyik regionális környezetvédelmi hatóságnak kell eljárnia egy autópálya- vagy vasút megépítésénél.

Az államháztartás működési rendjét szabályozó kormányrendelet módosítása a különféle pályázatok adatainak a nyilvántartását, illetve a pályázatok monitorozását érinti.
Akik nem juthatnak el a kórházba közforgalmi közlekedési eszközzel, azok költségtérítést kaphatnak az autó használata után. Ennek az összege azonban nem lehet több, mint a legolcsóbb vonat- vagy buszmenetjegy ára. Az erről szóló kormányrendelet szintén április 1-től hatályos.

A közúti járművek forgalomba helyezését szabályozó rendelet kimondja, hogy április 1-től nem adható ki európai típusjóváhagyás azokra az LPG üzemanyagú kocsikra, amelyek nem felelnek meg a részletesen felsorolt követelményeknek.

Végül, de nem utolsósorban mezőgazdasági energiafelhasználás megújítására kiírt pályázatokat április 1-től május 2-ig lehet benyújtani. Támogatás jár biomassza kazán vásárlására és a kapcsolódó szerelvények (vezérlés, hőcserélő stb.) vásárlására és beszerelésére.

MTI/ Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!