<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Április elsejétől havonta csekken vagy átutalással, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak, akik eddig nem voltak biztosítottak - tájékoztatta Jurányi Benedekné, az APEH vezető főtanácsosa hétfőn az MTI-t.

Plusztöltögetés, pluszjárulék

Nem minősül biztosítottnak az, aki elmúlt 18 éves, de még nem nyugdíjas és semmilyen oktatási intézményben nem tanul, ráadásul nincs bejelentett munkahelye, illetve nem egyéni vállakozó és nem is személyes közreműködő egy vállakozásban. Ilyenek az eltartottak, népi nevükön a háztartásbeliek és ilyenek azok is, akik csak feketemunkát végeznek.

Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem eléri a minimálbért, a minimálbér kilenc százaléka lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék - mondta Jurányi Benedekné. (2007-ben a minimálbér havi összege 65.500 forint.) Akiknél egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, azoknak lakóhelyük polgármesterét kell megkeresniük, aki igazolást ad ki arról, hogy mennyi az egy főre jutó jövedelem a családban.

Ez a jövedelem lesz a járulék alapja, a járulék azonban nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum kilenc százaléka. (A nyugdíjminimum összege idén 26 830 forint.) Ha egy családban a nyugdíjminimumot sem éri el az egy főre eső jövedelem, akkor az önkormányzat igazolást ad ki arról, hogy az érintett szociálisan rászoruló, így nem kell járulékot fizetnie.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot, azoknak az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) internetes oldalán található bejelentő lapon kötelezően be kell jelentkezniük.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.