2012. augusztus 22. 11:34

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja a rezsiszolgáltatások nonprofittá való alakításának magyarországi elképzelését - mondta Olivier Bailly, az unió központi végrehajtó intézményének szóvivője a szerdai bizottsági sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre válaszolva.

A témát felvető riporter utalt arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök a misszióvezetők budapesti értekezletén azt mondta: nagy vitára számít Brüsszellel amiatt, hogy nonprofittá alakítaná a kormány a rezsiszolgáltatásokat. A kormányfő példaként említette az energia továbbítását, szétosztását és az azzal való kereskedést, legalább lakossági körben.

Arra a kérdésre, hogy az elképzelés sérti-e az egységes európai piac alapelveit, és ennek folytán az Európai Bizottság részéről felmerül-e ellenvetés, Bailly azt mondta: az uniós végrehajtó testület puszta nyilatkozatok, bejelentések alapján nem, csupán törvény- vagy törvénytervezet-szövegek alapján tud véleményt alkotni valamely tagállam valamilyen intézkedéséről, azt illetően, hogy az intézkedés összhangban áll-e az uniós joggal.

Az uniós szóvivő hozzátette: nem tud arról, hogy akár technikai, szakértői szinten vagy pedig politikai szinten vita folyna Brüsszel és Budapest között ebben a kérdésben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.