2p

Az E-Star Alternatív Nyrt. megállapodott Sárospatak önkormányzatával szerződéses együttműködésük közös megegyezéssel történő megszüntetéséről - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A megállapodás alapján az E-Star ESCO Kft. elengedi a Patakhő Kft.-vel szemben fennálló
vevőkövetelésének mintegy 38 százalékát. A fennmaradó összeget (bruttó 268 millió forint) a Patakhő Kft. több részletben, 2013. december 31-ig fizeti meg. Az E-Star ESCO Kft. a hő- és távhő-szolgáltatási szerződésében rögzített megváltási értéken (bruttó 527 859 887 forint) értékesíti a Patakhő Kft.-nek a tulajdonában lévő fűtési célú eszközöket, ennek finanszírozására a Patakhő Kft. 2012. december 15-ig hitelt vesz fel. Az E-Star névértéken értékesíti a Patakhő Kft.-ben meglévő üzletrészét.

Tájékoztatásuk szerint a befolyó pénzösszeg a finanszírozó pénzintézet, a Raiffeisen Bank Zrt. cégcsoporttal szemben fennálló hitelkövetelését csökkenti. A sárospataki önkormányzat csütörtök délutáni rendkívüli ülésén döntött arról, hogy szeptember 30-i hatállyal felbontja a szolgáltatási szerződéseket az E-Star Alternatív Nyrt.-vel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere, Aros János (Fidesz) polgármester akkor elmondta: a döntés értelmében kivásárolják az E-Star 49 százalékos tulajdonrészét a városban a hő- és távhőszolgáltatást végző, az önkormányzat és a cég közös tulajdonában lévő Patakhő Kft.-ből. Így a Patakhő névértéken, 240 ezer forintért százszázalékos önkormányzati tulajdonba kerül. Hozzátette: a cég által nyilvántartott 430 millió forintos tartozásból 200 millió forintot ismer el a sárospataki önkormányzat.

A város önkormányzata még 2007-ben kötött szerződést az E-Star jogelődjével, az RFV Nyrt.-vel a közétkeztetés, az intézményi hőszolgáltatás, a távhőszolgáltatás és a közvilágítás működtetésére. A tőzsdén is jegyzett társaság azzal fogadtatta el magát, hogy az általa végrehajtandó 500 millió forintos, energiahatékonyságot szolgáló beruházás eredményeként olcsóbbá válik a szolgáltatás. Ám ez nem vált valóra, ezért a sárospataki önkormányzat először a közétkeztetést vásárolta ki a közös cégből még 2009-ben. A közvilágítási szerződést az idén bontották fel, a hő- és távhőszolgáltatásról pedig most döntöttek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!