2009. március 27. 11:09

Takács János, a Menedzserek Országos Szövetségének elnöke sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az MTI azon információját, hogy ő Gyurcsány Ferenc új miniszterelnök-jelöltje. Időközben kiderült, az SZDSZ nem fogadta el Takácsot, inkább - sajtóhírek szerint - Bokros Lajos mellett kardoskodik.

Az MTI úgy tudja, őt javasolta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltnek az MSZP pénteki elnökségi ülésén.

Elgondolkozna rajta

Az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója az MTI kérdésére annyit mondott: "Ez egy nagyon nagy megtiszteltetés volna, és elgondolkodnék rajta."

A miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatban Szent-Iványi István, az SZDSZ tárgyalódelegációjának tagja kifejtette: pénteken már el kellene dőlnie, hogy mi fog történni, ha nem találnak olyan miniszterelnök-jelöltet, akit támogatni tudnak, akkor "nem sok értelme van folytatni tovább".

A politikus szerint az MSZP elnöksége pénteken döntést hoz arról, hogy ki az a két vagy három ember, akit támogatni tud, és majd az SZDSZ eldönti, hogy van-e a jelöltek között olyan, akit elfogad.

A Hírszerző internetes újság értesülése szerint az SZDSZ nem fogadja el a Gyurcsány Ferenc által legutóbb jelölt Takács János miniszterelnök-jelöltségét. A lap úgy tudja: az SZDSZ ügyvivői 8:3 arányban utasították el a kormányfő jelöltjét. A Hírszerző értesülését lényegében az MTI-nek nyilatkozó szabad demokrata források is megerősítették. A legutolsó információk szerint ismét bedobhatják Bokros Lajos nevét.

Veres János pénzügyminiszter péntek reggel a Nap-kelte című műsorban közölte: olyan ismert személyt javasolnak miniszterelnök-jelöltnek, aki szakmailag elismert - de nem feltétlenül közgazdász -, és akinek van esélye arra, hogy szélesebb körű támogatottságot szerezzen.

Ülésezik az MSZP elnöksége


Ami a mai menetrendet illeti, az MSZP országos elnöksége 11 órától már ülésezik - a testület Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-pártelnök előterjesztésében a kormányfőjelölésről tárgyal. Az MSZP és az SZDSZ egyeztetésére ezt követően kerül sor.

Mint ismert, az MSZP egyetlen állva maradt korábbi miniszterelnök-jelöltje, Surányi György csütörtökön közölte, hogy nem vállalja a jelölést.

Amennyiben az MSZP és az SZDSZ meg tud állapodni egy új minisztterelnök-jelöltben, akkor   annak programját április 6-án – tehát másfél hét múlva -  terjeszthetik be a parlament elé, amely miniszterelnökké választásáról április 14-én szavazhat.

Ha a két párt nem jut dűlőre egymással, akkor az SZDSZ valószínűleg támogatni fogja a Fidesz indítványát a parlament feloszlatására és előrehozott választások kiírására.

MTI/Menedzsment Fórum