2016. szeptember 18. 13:58

Az összeg az ukrán központi bank devizatartalékát gyarapítja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) átutalta a szervezet igazgatótanácsa által csütörtökön jóváhagyott egymilliárd dollárnyi támogatást  Ukrajnának. Az összeg az ukrán központi bank devizatartalékát gyarapítja. 

Az IMF igazgatótanácsának ülésén szó volt arról is, hogy ha Kijev teljesíti vállalt kötelezettségit, akkor Ukrajna novemberben mintegy 1,3 milliárd dollár, jövő februárban további csaknem 2 milliárd dollár támogatást kap az IMF-től.

A hitelezés folytatásának feltételei között van például, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt - derült ki az Ukrajna és az IMF között létrejött legújabb emlékeztetőből. Ennek másolatát az Aposztrof című ukrán lap szerezte meg.  

A kiadvány szombati számában ismertetett dokumentum szerint az IMF egyebek között azt várja el a kijevi kormánytól, hogy még decemberben döntsön a nyugdíjkorhatár fokozatos emeléséről, szűkítse a korkedvezményes nyugdíjazás területeit és dolgozza ki a nyugdíjak kiszámításának egységes rendszerét. 

Az IMF és az ukrán kormány által aláírt emlékeztetőben arról nincs szó, hogy mi legyen a megemelt új nyugdíjkorhatár. 

A dokumentum kitér arra is, hogy október végéig a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia azoknak a cégeknek a listáját, amelyek állami tulajdonban maradnak a jövőben, továbbá hogy melyeket privatizálja, illetve a tetemes veszteség miatt mely vállalatok ajtajára kerül lakat.  

Az emlékeztetőben az IMF ismertette az ukrán gazdaság alakulásával kapcsolatos előrejelzését 2021-ig. Az IMF azzal számol, hogy az ukrán hazai össztermék (GDP) 2017-ben 2,5 százalékkal, 2018-ban 3 százalékkal, 2019-ben 3,5 százalékkal, 2020-ban és 2021-ben egyaránt 4 százalékkal nőhet. Augusztusban az IMF 1,5 százalékos idei ukrán gazdasági növekedést jelzett előre. 

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én kapta meg Kijev.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.