2008. április 3. 15:19

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csökkentette idei növekedési előrejelzéseit a világgazdasággal kapcsolatban. A szervezet elemzői úgy vélik, hogy jelenleg 25 százalék az esély egy világméretű recesszióra, az Egyesült Államok pedig a nagy gazdasági világválság óta nem volt ilyen rossz helyzetben

A világgazdaság idén 3,7 százalékkal fog nőni az IMF szerint, ez a legrosszabb adat lenne 2002 óta. Az év elején még 4,1 százalékos növekedésre számított az IMF, ezt csökkentették most. Tavaly júliusban még 5,2 százalékos növekedésről beszéltek a szakemberek, azóta háromszor csökkentették idei előrejelzésüket.

A Valutaalap szerint a monetáris politikának rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy csökkentse a hitelezés költségeit. Az IMF szerint az Amerikából kiinduló hitelezési válság a vártnál gyorsabban terjedt el világszerte. A szervezet április 9-én hozza nyilvánosságra következő előrejelzését.

Az amerikai gazdaság idei növekedést korábban 1,5 százalékra becsülték az IMF szakemberei, ezt most csökkentették 0,5 százalékra. Az eurózóna gazdasága a korábban várt 1,6 százalék helyett várhatóan 1,3 százalékkal fog bővülni idén.

Menedzsment Fórum