2008. március 20. 11:34

Nem fog nőni az amerikai gazdaság a második negyedévben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint. 2001 óta nem volt arra példa, hogy az Egyesült Államok gazdasága ne bővült volna.

A párizsi székhelyű szervezet szerint az első negyedévben 0,1 százalék lehet az amerikai gazdaság növekedése, ez még csökkenhet a második negyedévben. Utoljára 2001 harmadik negyedévében fordult elő, hogy nem nőtt a világ legnagyobb  gazdaságának teljesítménye.

Ha az OECD várakozásai beigazolódnak, akkor Amerika megteszi az első lépést a recesszió felé, a közgazdászok ugyanis akkor beszélnek recesszióról, ha egy gazdaság egymást követő két negyedévben nem tud nőni.

Az elmúlt két hónapban csökkentek az álláshelyek Amerikában, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés pedig visszaesett. Márpedig a GDP nagy részét a lakossági kiadások jelentik a tengerentúlon.

Az OECD szerint a válság kiterjed a világ többi országára is, a szervezet 30 tagállamában két százalék alatti növekedést várnak, ez a legrosszabb adat lenne 2003 óta. Az Egyesült Államokkal szemben Európa annyiból könnyebb helyzetben van, hogy az euró még tartja magát.

Menedzsment Fórum