2008. március 20. 11:34

Nem fog nőni az amerikai gazdaság a második negyedévben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint. 2001 óta nem volt arra példa, hogy az Egyesült Államok gazdasága ne bővült volna.

A párizsi székhelyű szervezet szerint az első negyedévben 0,1 százalék lehet az amerikai gazdaság növekedése, ez még csökkenhet a második negyedévben. Utoljára 2001 harmadik negyedévében fordult elő, hogy nem nőtt a világ legnagyobb  gazdaságának teljesítménye.

Ha az OECD várakozásai beigazolódnak, akkor Amerika megteszi az első lépést a recesszió felé, a közgazdászok ugyanis akkor beszélnek recesszióról, ha egy gazdaság egymást követő két negyedévben nem tud nőni.

Az elmúlt két hónapban csökkentek az álláshelyek Amerikában, a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés pedig visszaesett. Márpedig a GDP nagy részét a lakossági kiadások jelentik a tengerentúlon.

Az OECD szerint a válság kiterjed a világ többi országára is, a szervezet 30 tagállamában két százalék alatti növekedést várnak, ez a legrosszabb adat lenne 2003 óta. Az Egyesült Államokkal szemben Európa annyiból könnyebb helyzetben van, hogy az euró még tartja magát.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.